Het bad: bijna een decoratief object!
In de afgelopen jaren heeft het bad meer prestige gekregen. Het is verkrijgbaar in prachtige kleuren en modellen, die zich af en toe als een ster in het midden van de badkamer vestigen…
Terwijl de douche vooral een hygiënische en praktische functie heeft, wordt het bad meer gezien als een plek van ontspanning en “tijd voor zichzelf”. Omringd door kaarsen en geparfumeerd met essentiële oliën wordt het een ritueel van welzijn. In feite hebben sommige culturen er een “levenskunst” van gemaakt. In Japan is het nemen van een bad bijvoorbeeld vergelijkbaar met een voorouderlijke rite die spirituele vervulling mogelijk maakt door het lichaam te zuiveren.
Hier is de aanpak van het baden concreter: het wordt gematerialiseerd in de ontwerpen, vormen en kleuren. Het is ver weg van de tijd van de saaie monochrome badkuipen van onze ouders! Tegenwoordig zijn de baden verkrijgbaar in flitsende of “zwart-witte” kleuren, kunnen ze worden ingebouwd of worden gepresenteerd als een eiland… Wat de vormen betreft, variëren ze van rechthoeken tot ovalen, achthoekige, rechthoekige of bonenvormen. En niet te vergeten de extra kleine of modulaire versies voor kleinere ruimtes.
De periode badkuip: een must!
Ook nu nog worden de meeste badkuipen tegen een muur geplaatst, verzonken, onder een hoek of in een hoek geplaatst. Maar als je een badkamer hebt met meer royale afmetingen, is het aan jou om hem uit te nodigen in het midden van de kamer, waardoor hij verandert in een vlaggenschip decoratief element. De vrijstaande badkuip is ideaal voor dit doel. Zachter in zijn contouren dan een paar jaar geleden (zijn lijnen leken destijds met een mes te zijn gesneden), is hij ook compacter van formaat, past zich aan aan kleinere ruimtes en biedt tegelijkertijd waterbesparing en een snellere vulling. Maar voor een majestueus effect is een periode van inloopbad ongeëvenaard. Je hoeft echter niet naar een tweedehands winkel te gaan om zo’n stuk te vinden: sommige fabrikanten maken nu modellen “zoals ze vroeger waren”, terwijl ze de oorspronkelijke vorm behouden.
De juiste afmetingen
Als het bad te klein is, zal het niet het hele lichaam bedekken en loop je het risico om kou te vatten (met knieën en schouders die uit het water steken). Te groot, je zult de neiging hebben om te “zinken” als je gaat liggen, omdat je moeite hebt om je te schrap te zetten… Om comfortabel te zijn, moet de lengte van het bad overeenstemmen met de grootte van je lichaam. Diepe badkuipen bieden een oplossing voor dit ongemak: alle onderdelen worden dan ondergedompeld. In de praktijk zal een persoon die 1,90m lang is, het kunnen doen met een badkuip die 1,70m lang en 60cm diep is. Opgemerkt dient te worden dat de huidige badkuipen (hoewel nogal topklasse, het is waar) optimale ondersteuning bieden, soms met ingebouwde armleuningen of hoofdsteunen.
Kleuren, geuren en massages
De meest luxueuze modellen bieden meerdere mogelijkheden: balneotherapie en zijn ontspannende belletjes, aromatherapie en zijn therapeutisch parfum, chromotherapie en zijn effect op het humeur… Aangename opties, maar die de rekening vaak astronomisch verhogen.