Leestijd: 2 min

Het terras: de place to be tijdens de zomer

Het terras vervult al enkele jaren de rol van ‘extra kamer’. Met zijn designmeubilair en stijlvolle look is het dé hotspot op zonnige dagen …

Het terras is een volwaardige leefruimte geworden die op dezelfde manier als een woonkamer wordt ingericht. Omdat er aandacht wordt besteed aan kleuren, materialen en meubilair, straalt deze plek meer dan elke andere binnenruimte persoonlijkheid uit. Maar een terras moet er niet alleen goed uitzien, het moet ook praktisch zijn: we koken er met de barbecue (of de buitenkeuken), we ontvangen er vrienden in een loungeset van gevlochten hars en we eten er onder de zonnetent of bij kaarslicht.

In de praktijk …
Voor een geslaagd resultaat is het belangrijk om goed vooruit te denken, vooral wat de technische voorzieningen zoals de ligging, de vergunning, de plaats van de barbecue en de verlichting betreft. Wees er dus zeker van dat u niets vergeet!

 • De ligging 
  Om te kunnen genieten van de zon, is een terras bij voorkeur zuidelijk of zuidwestelijk georiënteerd. Als uw tuin noordelijk gericht is, kunt u uw terras natuurlijk ook achteraan de tuin aanleggen. Een terras te midden van bomen kan bijvoorbeeld heel aangenaam zijn. Investeer in dat geval in een karretje om de tafel makkelijker te dekken en af te ruimen. Met een dergelijke ligging, die meer en meer aan populariteit wint, kunt u tegelijkertijd op het huis als op de tuin uitkijken.
 • De vergunning 
  In de meeste gevallen hebt u geen stedenbouwkundige vergunning nodig om een terras aan te leggen in de tuin. Toch gelden er bepaalde basisvoorwaarden, en die verschillen van gewest tot gewest. Voor meer informatie kunt u bij de dienst stedenbouw van uw gemeente terecht. Normaal gezien hoeft u ook geen architect in te schakelen voor constructies op de grond. U kunt zich wel door hem laten begeleiden, vooral voor wat het esthetische aspect betreft.
 • De barbecue 
  Bepaal op voorhand waar u hem installeert om te vermijden dat er rookwolken op het terras terechtkomen.
 • Het materiaal 
  Hout – of het nu natuurlijk, exotisch of kunsthout is – geniet momenteel de voorkeur voor de aanleg van een terras. Toch vraagt het veel onderhoud. Keien, leistenen, bakstenen en grind zorgen op hun beurt ook voor een ‘natuurlijke’ look.
 • De verlichting 
  Als u van plan bent om te bouwen of te verbouwen, vergeet dan niet elektrische leidingen aan te leggen. Zo kunt u uw terras verlichten waar u dat wenst.
 • Het tuinmeubilair 
  Tuinsets van het type ‘loungesalon’ in gevlochten hars zijn het populairst. Ze zijn niet alleen makkelijk te onderhouden, maar ook weerbestendig en esthetisch. Andre mogelijkheden zijn teak (ecologischer maar minder makkelijk in onderhoud) en pvc (goedkoper, maar minder esthetisch).

Hout zonder hout!
Iedereen ziet het liefst hout op zijn terras, maar niemand onderhoudt het graag. De oplossing? Imitatiehout! Dat is in werkelijkheid een soort keramiek die de generfde structuur van hout nabootst. Het geheel biedt een natuurlijk resultaat en is supermakkelijk te onderhouden. Een goed idee!