Leestijd: 2 min

Hoe inbrekers afschrikken?

In België is er om de 6 minuten een inbraak. Alarmen, bewegingsdetectoren en bewakingscamera’s kennen dan ook steeds meer succes …

Niets is vervelender, frustrerender en geeft een groter gevoel van onveiligheid dan een huis waar dieven de boel overhoop haalden en waardevolle spullen uit meenamen. Hoewel een diefstal nooit volledig uitgesloten is, kunnen toch bepaalde maatregelen genomen worden om inbraken te vermijden, vooral wanneer u niet thuis bent. Het uitgangspunt is steeds afschrikking: studies tonen immers aan dat een inbreker zijn poging staakt wanneer hij er langer dan vijf minuten over doet om binnen te dringen.  

Hoe uw huis beveiligen?
U hoeft van uw huis geen bunker te maken. Enkele toestellen volstaan om inbraakpogingen te ontmoedigen. 70% van de diefstallen is namelijk te wijten aan een zwakke plek in het beveiligingssysteem.

“Mechanische” beveiligingen

 • Een omheining rond de woning 
  Eenn eenvoudige manier om inbrekers op afstand te houden. Kies voor een hek met kleine mazen zodat de dieven er niet over kunnen klimmen.  
 • De voordeur 
  Kies een model met drie ankerpunten of minstens één veiligheidsslot met meerdere grendels. Andere oplossing: de gepantserde deur (duurder) of het gebruik van een dwarse veiligheidsstaaf, vaak dubbele staven voor grote deuren (met een buitenslot).
 • De vensters 
  Dubbele beglazing (of nog beter: driedubbele) biedt een betere veiligheid.  Er bestaan ook inbraakvertragende folies met verstevigend raamwerk, veiligheidssloten voor in alle hoeken en hendels met een sleutel. Deze beveiliging is gemiddeld 30 tot 50% duurder. Schuiframen kunnen eveneens uitgerust worden met veiligheidssloten die het paneel blokkeren door het met het kader te verankeren. Rolluiken met sloten of staven en haken kunnen ook al doeltreffend zijn.

Elektronische beveiligingen

 • Het alarm 
  Dit blijft het doeltreffendste beveiligingssysteem. In 90% van de gevallen slaat de inbreker op de vlucht, want de dader kan niet meer horen wanneer er iemand aankomt om een kijkje te nemen. Maar in dichtbewoonde gebieden zorgt de toenemende en ongepaste activering door foute handelingen voor onverschilligheid onder de buren.
 • Aanwezigheidssimulator 
  Meestal gaat het om een eenvoudig stopcontact met een tijdschakelaar om op bepaalde tijdstippen lampen te doen branden. U kunt uw telefoonlijn ook doorschakelen naar uw vakantieverblijf of doen rinkelen bij een kennis …  
 • Bewakingscamera’s 
  Over het algemeen gekoppeld aan het alarm (dat het doeltreffendst is) en waarmee dieven geïdentificeerd kunnen worden (als ze maar niet gemaskerd zijn natuurlijk!)