Gesponsord

Wanneer je een huis of appartement intrekt, krijg je te maken met de kwestie van verwarming. Wat ga je kiezen als warmtebron?

Je kan kiezen tussen verschillende brandstoffen of energiebronnen om jouw huis te verwarmen en wij zullen je helpen ze hier te vergelijken. We hebben besloten rekening te houden met gas, olie, elektriciteit en pellets/hout. Om een goede vergelijking te kunnen maken, moet je met verschillende factoren rekening houden.

De kosten

Als we het over kosten hebben, moeten we alles in overweging nemen. Er is de prijs van de gebruikte brandstof of energie, maar ook de prijs van installatie en onderhoud. Om nog maar te zwijgen van de kosten van netwerken en vervoer en de door de overheid opgelegde belastingen.

Als we alleen rekening houden met de gebruikte energie, inclusief belastingen, komen we uit op een totaal per jaar van ongeveer € 1200 voor gas of olie, € 1100 voor elektriciteit en € 1800 voor pellets.

Merk op dat als je fotovoltaïsche panelen hebt, het bedrag van je elektriciteitsrekening veel lager is.

Je moet rekening houden met je blootstelling en je isolatie. Deze 2 parameters kunnen ook het bedrag van je factuur verlagen.

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud kosten geld, maar dat is niet alles. Sommige energieën vereisen een opslagruimte of een apparaat dat in je woning moet worden geplaatst.

Een conventionele gasketel kost tussen € 500 en € 2.500. Je moet de prijs van de radiatoren erbij optellen, alsmede de kosten van het werk om de verschillende leidingen van de ketel op de kachels aan te sluiten.

Voor stookolie is het noodzakelijk deze op te slaan en dus een ruimte in de grond te voorzien om een stookolieketel te plaatsen. Het kost tussen de € 5.000 en € 10.000 op zichzelf. Vervolgens moet je deze ketel met leidingen kunnen aansluiten op de verschillende radiatoren. Om nog maar te zwijgen van het onderhoud dat na verloop van tijd moet worden gedaan.

Voor deze 2 soorten brandstof zullen wij over het algemeen kiezen wanneer deze werken reeds zijn uitgevoerd in het onroerend goed dat je koopt of wanneer je aan het bouwen bent.

Als je een schoorsteen hebt of de mogelijkheid om een mondstuk buiten te plaatsen, blijft de pelletkachel een optie. Hij zal tussen € 1.500 en € 7.000 kosten. Het vereist echter dagelijks onderhoud en is niet autonoom.

Je laatste optie is de nieuwste generatie elektrische traagheidsverwarming. Voor de installatie is een eenvoudige 220V stekker voldoende. De prijs van het verwarmingstoestel zelf ligt tussen € 1.000 en € 3.000. Er is geen onderhoud nodig en het is perfect autonoom.

Comfort en esthetiek

Wat gas en olie betreft, zijn de radiatoren eenvoudig en van standaardafmetingen. Zij zijn in het algemeen ontworpen om onder een venster te worden geplaatst. De vrijgekomen warmte is homogeen en aangenaam.

De pelletkachel blijft een van de populairste toestellen op het gebied van design. Het feit dat je de vlammen ziet, brengt veel teweeg. Op het vlak van comfort is de pelletkachel interessanter wanneer je een open ruimte wilt verwarmen. Als je kachel in de woonkamer staat, moet je nadenken over een ander verwarmingssysteem voor de slaapkamers en de badkamer. In dat geval kan je elektrische luchtverhitters gebruiken op plaatsen waar de kachel niet kan komen.

De elektrische inertiekachel is bijna volledig aanpasbaar in termen van grootte, KW, kleur, enz… Je kan er eentje plaatsen in alle kamers die je wilt verwarmen, waardoor je in de verschillende ruimtes een aangename en stabiele kamertemperatuur kunt hebben.

Hoe maak je je keuze?

Elke manier van verwarmen heeft zijn voor- en nadelen. We kunnen echter zien dat sommige interessanter zijn dan andere. Er is een veelheid van alternatieven, wat je keuze ook is, dus om de juiste te kiezen, laat je goed informeren.

Zie meer informatie

Meer artikelen