Gesponsord

Bij de aankoop van een airco komen best veel zaken kijken. Om die ene airco perfect op maat van jouw woning en dagelijks leven te helpen kiezen, geven we je onze belangrijkste tips en adviezen mee.

1.     Informeer je over de verschillende opstellingen

Een mobiele airco heeft als grote voordeel dat je het toestel kan verplaatsen doorheen je hele woning. Het is meestal ook een budgetvriendelijkere oplossing. Nadelen: ze koelen minder efficiënt en verbruiken tot tweemaal meer dan een vaste airco. Bovendien maken ze meer geluid dan vaste toestellen en zien ze er wat logger uit. Al dan niet met een flexibele buis door je raam om de warme lucht af te voeren.

Wil je meer dan enkel je zithoek of bureauruimte koelen? Dan is een vast aircotoestel – of splittoestel – een betere oplossing. Met hun grotere vermogens halen ze een beter rendement. Ze kunnen een ruimere oppervlakte koelen en dat zelfs op meerdere plaatsen in huis. Dankzij de verschillende designmogelijkheden – plafondinbouw, opbouw hoog of laag tegen de muur, 360°-opbouw… – gaan ze ook subtieler op in je interieur.

Installatiegewijs heeft zo’n opstelling wel meer voeten in de aarde, al komt er geen kap- of breekwerk aan te pas. Enkel hier en daar een boring om je binnen- en buitenunits op de gewenste plaats te bevestigen. De uitzondering op de regel: monobloktoestellen. Deze werken zonder buitenunit.

2.     Denk verder dan alleen koelen

Heel wat aircosystemen kunnen veel meer dan enkel koelen. Een vast splittoestel werkt als een warmtepomp en kan ook verwarmen. Andere opties: het ventileren en ontvochtigen van je woning. Of een geluidsarme, tochtwerende of zelfreinigende functie activeren. Een modern aircosysteem kan met andere woorden je binnenklimaat gezonder en je dagelijkse leven comfortabeler en praktischer maken.  

3.     Schat het nodige vermogen zo precies mogelijk in

Een airco met een te klein vermogen zal je ruimtes onvoldoende koelen. Ga je voor een te groot vermogen, dan heb je het gevoel dat je in een koelcel rondwandelt en schieten je energiekosten snel en onnodig de hoogte in. Ook je aankoopprijs ligt vanzelfsprekend hoger.

Het vermogen van je airco wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW). Hoeveel kW je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren:

  • het aantal te koelen ruimtes;
  • de volumes van die ruimtes (in m3), op basis van hun lengte, breedte en hoogte;
  • het aantal ramen en deuren in de ruimte;
  • het isolatieniveau van de ruimte;
  • het aantal elektrische apparaten in de ruimte.

Er bestaat een formule om op voorhand zelf de berekening te maken en zo het geschikte vermogen van je aircosysteem in te schatten. Toch raden we je aan om beroep te doen om de expertise van de mensen die hier dagdagelijks mee aan de slag gaan. Zeker wanneer het gaat om een systeem met meerdere units.

4.     Maak het jezelf gemakkelijk

Splitairco’s zijn sowieso voorzien van een automatische sturing via afstandsbediening. Wil je nog meer controle over de sturing van je aircosysteem, dan kan je voor een opstelling kiezen die bedienbaar is via een app. Ben je op weg naar huis van je werk en wil je jouw woning alvast wat doen afkoelen of verwarmen, dan kan dat met een simpel commando via je smartphone.

CLIM’UP van De Dietrich: slim, energiezuinig én voor elke woning

Ben je op zoek naar een aircosysteem dat alle opties openhoudt? De CLIM’UP airco van De Dietrich biedt een groot bereik qua vermogen – van 2,5 tot 12 kW – en koppelt dat aan alle moderne functionaliteiten om je elke dag opnieuw woonplezier te bezorgen.

Bekijk alvast onze brochure.

Intussen nodigen we je graag uit in één van de Van Marcke-showrooms in jouw buurt om kennis te maken met CLIM’UP.

Vind een De Dietrich-installateur in jouw buurt

Meer artikelen