Leestijd: 3 min

Hoe kiest u het bed dat optimaal bij u past?

We brengen een derde van onze tijd door in bed! Daarom verdient onze slaap het beste dat er bestaat in beddenland, van matras en kussen tot beddenbodem en lakens…

Het bed is zonder twijfel het belangrijkste meubel in huis: het garandeert een goede nachtrust én een goede gezondheid, fysiek, mentaal en emotioneel. Toch besteden we er vaak niet genoeg aandacht aan.
Dokter Neil Stanley, slaapexpert, geeft tips over hoe we onze nachten kunnen verbeteren:  “Met een comfortabel bed en een goede ondersteuning is de kans het grootst om van een verkwikkende slaap te kunnen genieten. Een matras met pocketveren geeft de correcte druk die aangepast is aan het lichaamsgewicht. En de stoffering met natuurlijke materialen staat borg voor een comfortabele temperatuur, zomer én winter.” Vermeldenswaard is ook dat bepaalde fabrikanten hun matrassen met 100% natuurlijke materialen maken: pure lamswol, katoen, paardenhaar, kasjmier en zelfs bamboe en zijde.


De gouden regels om het ideale bed te kiezen

 1. Koop uw matras tegelijk met uw lattenbodem 
  Want beide horen bij elkaar. Matrassen die op de grond liggen zijn echt geen goed idee.
 2. Besteed aandacht aan de juiste afmetingen 
  De vroegere Franse norm van 1,40 m moet nu plaats ruimen voor modellen van 1,60 m tot 1,80 m en zelfs 2 m. Als u zich vlot kunt omdraaien zonder uw partner te wekken (of door hem/haar gewekt te worden), zal u ook vaster slapen en beter uitgerust zijn. Voor modellen zonder standaardmaten kunt u altijd nog een matras op maat laten maken.
 3. Denk aan het contactcomfort 
  Dat is de sensatie die u krijgt bij het eerste contact met de matras. Die hangt af van de stoffering (wol, zijde, linnen of hypoallergene vezels…). Een goede matras moet stevig zijn in de diepte en zacht aan het oppervlak. Hoe meer stoffering hij bevat, hoe zachter hij zal zijn.
 4. Besteed aandacht aan de kwaliteit van de ondersteuning 
  Die hangt af van de stevigheid van de matras. Als uw hand tussen de matras en uw lenden past, dan is de matras te hard. En als u zich op uw zij legt, dan moet uw schouder goed in de matras kunnen wegzakken. Algemeen geldt dat, hoe zwaarder een persoon is, hoe meer ondersteuning die nodig heeft, vooral van heupen en billen. Andersom is een te stevige matras af te raden voor een minder zware persoon, want niet alle delen van het lichaam zijn dan in contact met de matras.
 5. Kies voor een goede stoffering 
  Hoe dikker de stoffering en hoe gevarieerder de samenstelling (edele stoffen), hoe beter de kwaliteit van de matras zal zijn. Synthetische stoffen zijn te vermijden: ze werken het transpireren in de hand en de matras wordt dan gauw een haard van schimmel en mijt. Zo zal een wollen matras bijvoorbeeld steeds een aangename temperatuur hebben.
 6. Geef de voorkeur aan goed materiaal 
  De meeste merken maken beddenbodems in schuim, in springveer of in latex. Schuimmatrassen zijn beter aangepast aan mensen op zoek naar stevig comfort. Boxspringmatrassen bieden dan weer uitzonderlijk comfort en optimale ventilatie (i.e. ze zijn uitgerust met de materialen vereist voor een goede verluchting). Ten slotte zijn latexmatrassen aangewezen voor mensen die een zachter comfort willen.

Aandachtspunten…

 • Denk niet dat een zeer harde matras beter is voor de rug, want dat is niet correct. Kies voor een stevige ondersteuning en tegelijk een zacht eerste contact dat zich aanpast aan uw lichaamsbouw.
 • Besteed ook aandacht aan de esthetiek van uw beddengoed: want het design-aspect van uw slaapkamer heeft ook zijn belang!
 • Uw partner beweegt veel te veel naar uw zin? Denk dan aan een aparte matras (met een gemeenschappelijke beddenbodem) om dieper te kunnen slapen.