Gesponsord

Staat je woning dichtbij een weg waar veel verkeer passeert of heb je last van ander lawaai van buiten? Dan biedt geluidswerend glas de oplossing. Dit dempt namelijk het geluid en zorgt zo voor een hoger leefcomfort. Maar welke facetten bepalen nu juist hoe geluidsdicht je ramen zijn?

Er zijn drie elementen die bepalen hoe geluidswerend je ramen zijn. Een eerste factor is het materiaal en de opbouw van de raamprofielen. Het tweede belangrijke punt is natuurlijk de gelaagdheid oftewel de dikte van het glas. En tot slot is ook een professionele plaatsing erg belangrijk.

Profielen

Op vlak van akoestische isolatie van de profielen zijn houten ramen de beste keuze. Hout is namelijk een natuurlijke isolator die zowel thermisch als akoestisch zeer goed isoleert. Kies je voor aluminium ramen of pvc-ramen, dan is de structuur binnenin cruciaal voor de isolatiewaarde. Daarnaast bepaalt het aantal rubbers in het kader van het raam grotendeels de geluidsdichtheid.

Glas

Bij de akoestische isolatie is de dikte van het glas een doorslaggevend element. Daarnaast is de opbouw en het soort geluidsdempende folie van groot belang. Experten zijn ervan overtuigd dat samengesteld glas, eenzijdig gelaagd met geluidswerende folie vandaag de beste oplossing biedt.

Geluidsdicht glas is opgebouwd uit dubbel glas dat bestaat uit één laag enkel glas met daarbij twee glasbladen waar men een akoestisch PVB-folie tussen aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat het geluid moeilijk langs je ramen het huis in kan. Bovendien is dit glas een sterke thermische isolator waardoor je niet ongewenst de koude of hitte binnen brengt.

Plaatsing

De plaatsing van je ramen is allesbepalend. Ook al kies je voor het best isolerende glas en de meest isolerende profielen, als deze niet perfect geplaatst zijn heb je mogelijk speling tussen de muur en het profiel waardoor het lawaai nog steeds binnen kan. Bij een vakkundige plaatsing wordt er extra isolerend schuim gebruikt om deze speling geluidsdicht te maken. Voor de buitenkant van het raam wordt er gekozen voor flexibele siliconen die zorgen voor een maximale akoestische isolatie.

Wil je graag meer weten over geluidswerend glas?

Neem contact met ons op voor gratis advies.

Meer info hier

Meer artikelen