Leestijd: 2 min

Houten bekleding: hoe onderhoud je het?

Houten bekleding is de lieveling van de Belgen. Natuurlijk, mooi en warm, het is het meest trendy. Maar het onderhoud ervan is ook ingewikkelder …

Onderhoud van buitenhout is per definitie vervelend. Gelukkig evolueren de technieken en vandaag is deze taak minder pijnlijk. Inderdaad, het hout wordt nu in de fabriek behandeld door een autoclaaf (dat wil zeggen, het is diep geïmpregneerd met behandelingsproducten), door rétification (het wordt tot een zeer hoge temperatuur verwarmd in een omgeving zonder zuurstof) of door oleothermy (het hout wordt dan geïmpregneerd met plantaardige oliën waardoor de weerstand ervan toeneemt). Voor natuurlijke bekleding, is er geen onderhoudsprocedure die moet worden uitgevoerd (maar deze wordt grijs in de loop van de tijd).

Waarom wordt het hout grijs?
Zijn originele tint, warm en kleurrijk, patina na verloop van tijd omdat het hout gevoelig is voor weer en UV. De kleur wordt eerst bruin, voordat deze grijs wordt, afhankelijk van de essentie en de belichting van de gevel. Gelukkig vermindert deze vergrijzing de technische kwaliteiten van het hout niet. Dit is inderdaad een natuurlijk verschijnsel.

Als het resultaat u niet bevalt, zijn er veel afwerkingsproducten die de oorspronkelijke kleur van het hout of een andere gewenste kleur kunnen behouden. Vergeet echter de vernis omdat het buiten niet wordt aanbevolen: het schilfert te snel af.

Welke behandelingen?
De producten die op de markt verkrijgbaar zijn, creëren een scherm tussen het hout en de buitenomgeving. Dankzij hen is hout zowel beschermd als verbeterd. U kunt kiezen voor een vlek (kwetsbaarder) of een zeer dekkende verf (verkrijgbaar in verschillende kleuren, anti-UV en waterafstotend). De microporeuze verven maken het hout 15 tot 20 jaar waterdicht en laten het ademen.

Een andere mogelijkheid: de grijze verzadiger om de verandering van uiterlijk te standaardiseren. Klein nadeel: de applicatie moet regelmatig worden vernieuwd.

Onderhoud is dan afhankelijk van de toestand van het hout. Voor een kleine prijs kan eenvoudig worden geborsteld en uitgeloogd. Maar als de afwerking gebarsten is, zal het nodig zijn om te schuren voordat een nieuwe laag wordt aangebracht. In geval van een slechte mechanische conditie, wordt strippen aanbevolen.