Gesponsord

Verhuizen is spannend, en er komt best wat bij kijken. Niet alleen zijn sommige toestellen best vervelend om te verhuizen (hallo, loodzware wasmachine!), je kan ook zonder het te weten je toestel kapotmaken. Daarom vroegen we advies bij Bosch, zodat jouw huishoudtoestellen de verhuis overleven!

Huishoudtoestellen verhuizen is geen makkelijke klus. De meeste toestellen zijn zwaar en log, en hebben ook nog eens breekbare onderdelen. Daarom beginnen we met de belangrijkste tip van allemaal, een die voor elk toestel hieronder geldt: bespaar niet op de bescherming van je toestel. Dekens, karton, noppenfolie … Beter een laagje te veel, dan een deuk in je muur of een barst in je toestel.

Als je tijd hebt, dan is een verhuis trouwens het ideale moment om je toestellen een grondige schoonmaakbeurt te geven. Ja, zelfs je wasmachine! Dat zorgt ervoor dat je toestellen langer meegaan. Stel je voor dat je wasmachine twee maanden nadat je hem de trap op sjouwde de geest geeft! Met een regelmatig onderhoud vermijd je een dubbele verhuis.

Heb je de handleiding van je toestellen nog liggen? Neem die er dan zeker bij, want daarin staat de hele verhuisprocedure van jouw specifiek toestel uitgelegd. Wij geven hier alvast de belangrijkste aandachtspunten mee.

Koelkast en diepvriezer

Deze toestellen vragen wat voorbereiding. Je koopt een paar dagen voor de verhuis best geen grote hoeveelheden verse voeding, want op de dag van de verhuis moet alles eruit. En weggooien, dat is zonde. Was je toestel op voorhand helemaal uit, zodat je op de verhuisdag enkel nog de stekker moet uittrekken en laten ontdooien. Plus, zo vermijd je schimmels als je toestel een langere tijd gesloten blijft. Dan moet je hem enkel nog afdrogen en hij kan de verhuiswagen in.

Heb je een oudere koelkast of diepvriezer? Dan zal je toestel waarschijnlijk langer nodig hebben om te ontdooien. Bij sommige oude toestellen duurt het zelfs twee dagen. Heb je weinig tijd? Versnel dan het ontdooiproces met een haardroger.

Eens je toestel helemaal proper en droog is, haal je alle losse elementen eruit. Wees vooral voorzichtig met de glazen schappen (goed inpakken!) en vergeet kleine items zoals eierrekjes niet. Daarna sluit je deur en plak je die best dicht met tape, zodat die zeker niet loskomt tijdens het transport.

Extra tip! Om de laadruimte van de verhuiswagen optimaal in te laden, kan je deze toestellen vullen met lichte en zachte spullen. Denk bijvoorbeeld aan kledij. Zo maak je van je koelkast tijdelijk even … een gewone kast.

Heel belangrijk: vervoer je koelkast en diepvriezer rechtop. Plaats ze nooit horizontaal, want anders kan de motor beschadigd raken. Idealiter maak je ze ook vast in de verhuiswagen, zodat ze niet gaan schuiven (en dat geldt voor alle huishoudtoestellen).

En dan nog een cruciaal punt: eens je koelkast of diepvriezer op zijn nieuwe plaats staat, moet je nog 3 uur wachten voor je de stekker weer in steekt. Door transport zijn de koelvloeistoffen verschoven en die hebben nu even tijd nodig om terug naar de compressor te vloeien.

Vaatwasser

Deze is iets makkelijker. Je laat hem eerst volledig uitlekken voor vervoer: verwijder de filters, en plaats de afvoerslang gelijk met de vloer om zo het water zo snel mogelijk af te voeren.

Als de machine helemaal leeggelopen is, plak je de afvoer- en waterslangen tegen de achterkant van de machine. Zo hangen ze niet in de weg tijdens de verplaatsing. Ook je vaatwasser moet je rechtop (en zeker niet horizontaal) vervoeren. Maar je mag hem wel meteen weer aansluiten en gebruiken, zonder wachttijd.

Wasmachine

Verwijder de watertoevoer aan de kant van de kraan, samen met de afvoerslang en kantel de wasmachine naar achteren om al het water af te voeren. Tape daarna de waterslangen vast aan de achterkant van het toestel.

Belangrijk: de trommel moet je met transportbouten vastzetten voor je de wasmachine vervoert. Die bouten kreeg je normaal toen je het toestel kocht. De trommel is het kwetsbaarste deel van de wasmachine, dus die moet je hoe dan ook beschermen.

Een wasmachine is het lastigste toestel om te verhuizen, omdat het loodzwaar, groot en glad is. Wees extra voorzichtig en zorg dat niemand gekwetst raakt. Probeer daarom de tijd dat je de wasmachine moet dragen zo kort mogelijk te maken, met een meubelroller bijvoorbeeld. 

Eens de lastige verhuis achter de rug is, kan je hem meteen weer installeren en gebruiken. Opgelet: vergeet zeker de transportbouten niet te verwijderen. Anders gaat je wasmachine zichzelf forceren bij gebruik en gaat hij kapot. En dan is al je gesjouw voor niks geweest …

Droogkast

Trek de droogkast uit het stopcontact. Koppel de afvalwater- en ventilatieslang los, en bind of plak ze vast aan de achterkant van het toestel, zodat ze niet in de weg zitten. Als je droogkast een waterreservoir heeft, dan leeg je die voor je verhuist.

Zorg dat de binnenkant helemaal droog is en de pluizen- en pompfilters helemaal schoon zijn. Dat is trouwens ook uitstekend voor de levensduur van je toestel, dus win-win! Goed aangekomen in je nieuwe woonst? Dan kan je hem aansluiten en hij is klaar om te gaan!

Oven en microgolf

We sluiten af met de twee eenvoudigste toestellen: de oven en de microgolfoven. Daarbij is het belangrijkste goed inpakken en alle losse onderdelen eruit halen voor verhuis. Het glas aan de voorkant kan je beschermen door er een stuk karton tegen te plaatsen en er met plakband helemaal rond gaan. En je weet het ondertussen al: kabels = vastplakken.

Tijd voor een update!

Een verhuis kan ook het ideale moment zijn om je oude toestellen te vervangen voor nieuwe, zuinigere toestellen. Waarom je in het zweet werken voor een energievreter, als je een slimmer toestel, dat een pak minder verbruikt, thuis kan laten leveren? Denk aan de i-DOS wasmachine die perfecte hoeveelheden water en wasmiddel doseert, of de VitaFresh koelkast die je eten langer vers houdt. Ontdek hier de laatste innovaties voor een duurzamer leven!

Verhuizen met Bosch

Technologie voor het leven, die verhuist overal met je mee. Hopelijk zorgen deze tips voor een veilige verhuis. Veel succes in je nieuwe woning!

Ontdek onze huishoudelektro

Meer artikelen