Leestijd: 2 min

Hygge, geluk op z’n Deens

Dit vreemde woord, dat wordt uitgesproken als ‘hoega’, is afkomstig uit Denemarken. Een echt equivalent bestaat in het Nederlands niet maar het Engelse ‘cocooning’ komt aardig in de buurt.  De Hygge-geest beschrijft een zekere Deense levenskunst, een welzijnsfilosofie als het ware. De term is afkomstig het boekje ‘Het Hygge-boek’, geschreven door de directeur van het instituut voor geluksonderzoek (ja, dat heb je goed gelezen). In dit artikel beschrijven we het recept voor geluk à la Hygge. 

Honderden kaarsen
De Denen behoren tot de grootste kaarsenverbruikers. Ze ontsteken er niet een, niet twee maar tientallen. In het salon, in de slaapkamer, in de eetkamer, op kantoor, op school… Kortom, overal waar ze kunnen, laten de Denen kaarsen branden. Ze hebben dan ook een grote afkeer van ledverlichting, die ze veel te koud en te industrieel vinden. Anderzijds zijn ze gek op het zachte en warme licht van kaarsen. Veel Denen creëren zelfs bij de maaltijd een gedempte verlichting die enkel uit kaarsen bestaat.

Leef in het nu
Hygge besteedt veel belang aan authenticiteit, het heden en een maximaal bewustzijn. Organiseer momenten van totale ontspanning. Profiteer ervan om een goed boek te lezen of muziek te beluisteren, en dat zonder gsm en zonder computer in de buurt. Alleen zo kom je echt tot rust tijdens een moment voor jezelf. Hygge staat ook voor gedeelde momenten. Maaltijden met vrienden, diners met het hele gezinGezelligheid is een prioriteit en de kunst van mensen ontvangen is ongeëvenaard.

Warme dranken en plaids à volonté
De Deense winters zijn koud en streng, dus versterkende warme dranken zijn erg in trek. Onze winters mogen al minder ruw zijn, toch kopiëren we maar wat graag de gewoonte om op te warmen met een heerlijke kop thee, warme chocolademelk of koffie. Als we die dan ook nog dicht bij het raam kunnen drinken, terwijl we ons in een grote plaid wikkelen, wordt het allemaal nog leuker en meer ‘hygge’.

Hygge-kleding
Om maximaal te genieten van je thee draag je natuurlijk comfortabele en ontspannende kleding. Kies dus voor een broek in pluizige katoenstof, grote kousen die tot aan je knieën reiken en een gebreide trui. Alles wat gemakkelijk zit, komt in aanmerking.

Hoe creëer je een Hygge-sfeer bij jou thuis?
Voel je wel wat voor de cocooningsfeer van Hygge? Dit heb je nodig om ook thuis een Hygge-atmosfeer te creëren:

  • Een Scandinavische stijl en eenvoudige meubelen, bij voorkeur in hout.
  • Een schommelstoel in rotan of hout
  • Een schapenvel of andere dierenhuid
  • Tal van kussens en plaids in de canapé
  • Muren met heldere, zachte en lichte kleuren: geef de voorkeur aan wit en combineer met enkele kleurrijke accenten
  • Een open haard
  • Een bank of leeshoek bij het raam
  • Voor de decoratie kies je luchters, kaarsen of decoratiematerialen in een natuurlijk materiaal