Leestijd: 3 min

Ideeën om de muren van een kinderkamer anders aan te kleden.

Op zoek naar inspiratie voor de decoratie van een kinderkamer? Bent u in blijde verwachting en is de kamer van uw baby nog niet klaar? Wordt uw kind een tiener en is zijn kamer aan een nieuwe inrichting toe? In dit artikel beschrijven we enkele manieren om kinderkamers een originele toets te geven.

Hoe fleurt u een kinderkamer op met verf?

Schilderen is de populairste oplossing voor een kamer, maar dat betekent niet dat het resultaat banaal moet zijn.

  • De keuze van de kleur
    Het is niet altijd noodzakelijk om de vier muren te schilderen. U kunt ook drie muren wit laten en slechts een muur in een kleur schilderen. Doordat u de kleur maar in beperkte mate gebruikt, komen er veel meer kleuren in aanmerking. Wees dus niet bang om een fellere of donkerdere kleur te kiezen, want die wordt gecompenseerd door de drie andere muren.
  • De vorm
    Met zelfklevende schilderstape kunt u eenvoudige geometrische vormen op uw muren maken. Diamant, driehoek, in één of meerdere kleuren… Aan u de keuze!
  • Bordverf
    Elk kind droomt ervan om vrij te kunnen tekenen op de muren van zijn kamer. Hebt u geen zin om elk jaar opnieuw te schilderen, kies dan voor bordverf. Zo kan uw kind eindeloos plezier maken met krijt. Het enige dat u nodig hebt, is een spons om het af te vegen. Deze gemakkelijk aan te brengen verf is meestal verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen (zoals schoolborden), grijs en rood, maar sommige verfwinkels kunnen deze verf in elke gewenste kleur mak

De terugkeer van behang?
Behangpapier is aan een comeback bezig. Ook hier is het niet nodig om alle muren van de ruimte te bedekken. Door zich te beperken tot een enkele muur, dringt u het werk en de kosten terug. Ook kunt u in dat geval een kleine hoeveelheid van een iets duurder papier kopen. En doordat u slechts een stukje van de ruimte behangt, wordt u het behang ook minder snel moe.

Een met hout beklede muur
Mensen grijpen steeds meer terug naar natuurlijke materialen en ruwe afwerkingen. Nog een manier om een trendy muur te creëren bestaat erin om ze te bedekken met houten planken. Dat hoeft trouwens geen supersterk hout te zijn aangezien het gewoon aan de muur wordt bevestigd. Zelfs planken in goedkoop dennenhout kunnen volstaan. U kunt ze vastlijmen of vastschroeven aan de muur maar zorg er wel voor dat u ze goed schuurt om splinters te vermijden.

U kunt een hele muur bedekken, halverwege de hoogte stoppen of slechts een deel van een muur bedekken bij wijze van hoofdeinde voor een bed bijvoorbeeld. Wie het graag wat creatiever heeft, kan ook houten planken van verschillende breedtes mengen.

Nog een leuke variant bestaat erin het dennenhout te vervangen door OSB-panelen, die een erg grafische en decoratieve uitstraling hebben.

Stickers in opmars
Stickers hebben de afgelopen jaren een sterke groei gekend. De eenvoudig aan te brengen en goedkope muurstickers zijn een ingenieuze oplossing om de kinderkamer een originele toets te geven. Als uw kinderen oud genoeg zijn, kunt u ze zelfs laten meewerken bij het kleven ervan. Dat wordt een leuke gezinsactiviteit en uw kind zal graag helpen om zijn of haar eigen kamer te versieren.
Bomen, takken, wolken, dieren, zinnen… Aan motieven is er alvast geen gebrek. En voor degenen die de voorkeur geven aan meer geometrische vormen, zijn er ook stippen, kleine driehoekjes, sterren of andere kleine vormen die u naar wens op de muur kunt kleven.

En wat met decoratie?
Decoratie kan ook een belangrijke rol spelen in de sfeer van de kinderkamer. Winkeltjes die zich specialiseren in decoratie voor kinderslaapkamers kennen een grote bloei. Als echte ali-babagrotten bevatten ze 1001 kleine accessoires om de kamer van uw dochter of zoon uniek te maken: spiegel, lichtslinger met gekleurde ballen, kartonnen letters die de voornaam van uw kind vormen, fotolijstjes aan de muur,… U dient enkel nog een keuze te maken.