Gesponsord

Heb je beslist om een airco te kopen? Dan is niet enkel de aankoop zelf iets om goed over na te denken. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe aanwinst ook jarenlang je koele metgezel blijft?

  1. Stel je wishlist op

Een airco moet natuurlijk voor welgekomen verkoeling zorgen op warme dagen. Maar misschien wil je wel meer. Een airco werkt namelijk volgens het principe van een warmtepomp. Dat betekent dat je jouw toestel zowel om te koelen als om te verwarmen kunt gebruiken.

Bepaalde airco’s hebben bijkomende functies om extra comfort in huis te brengen:

  • Ventilerende functie: afvoer van vochtige lucht voor een evenwichtige vochtigheidsgraad in huis
  • Nachtfunctie: beperkt het aantal decibels ‘s nachts
  • Ecofunctie: extra energiezuinige stand 
  • Bediening op afstand: via een afstandsbediening en/of smartphone app

En voor welk type airco ga je? Een mobiele airco, een enkele binnenunit of meerdere units doorheen je woning? Ieder systeem heeft zijn eigen prijzen, vermogens, energielabels en manieren van plaatsen. Lees onze blog om je op weg te helpen richting de juiste keuze.

2. Begin tijdig je zoektocht

De grote rush naar airco’s is een feit. HVAC-installateurs plaatsen meer aircosystemen dan ooit. Wil je in de zomer genieten van frisse lucht in huis, dan denk je best al ruim op tijd na over je keuze. Bij voorkeur in het (vroege) najaar, zodat je in de daaropvolgende lente helemaal gesteld bent.

Schuif ook al een duidelijk maximumbudget naar voren, zodat je gericht aan jouw zoektocht kan beginnen.

3. Kijk, voel en vergelijk

Net zoals je een wagen niet zomaar online koopt en aan je voordeur laat afleveren, doe je dat best ook niet bij het kopen van een airco.

Ga langs bij meerdere aanbieders, stel de juiste vragen en probeer de toestellen live uit. Hoe zien ze eruit in de ruimte? Test het geluidsniveau op de hoogste en laagste stand. Welke prijzen hanteren de verschillende leveranciers en wat krijg je ervoor in ruil? Inclusief of exclusief onderhoudscontract? Hoe zit het met de garantie? Zorg dat je in deze fase een totaalbeeld van je aankoop en de bijhorende kosten krijgt.

4. Kies de geschikte plek uit

Wellicht heb je al goed nagedacht over de plaats waar je jouw airco-unit wilt plaatsen. Bij een mobiele airco is dat niet zo’n probleem, maar bij splitsystemen met zowel één als meerdere binnenunits moet je ook rekening houden met de plaats van de buitenunit. Staat die niet te dicht bij je terras? Is de unit te allen tijde goed toegankelijk voor onderhoud?

5. Ga voor een professionele plaatsing

Tenzij je kiest voor een mobiele airco-unit, moet er natuurlijk nog iemand alles mooi komen plaatsen. Ken je een installateur of ga je zelf op zoek naar een specialist in de buurt? Of leg je eerder je vertrouwen in één van de erkende partners van de leverancier van je aircotoestel? In dat laatste geval ben je meteen ook zeker dat de installateur in kwestie helemaal bekend is met het gekozen merk en systeem.

Ook hier: vraag tijdig offertes op, zodat je niet opnieuw een warme zomer in huis tegemoet gaat.

6. Denk aan het onderhoud

Je airco-installatie heeft netjes zijn plaats gekregen en werkt helemaal naar wens. Door je installatie regelmatig te laten onderhouden, verleng je ook de levensduur ervan. De eenvoudigste manier is om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo ben je zeker dat je installatie nauwkeurig en op regelmatige basis wordt nagekeken.

Vink alle vakjes aan met CLIM’UP van De Dietrich

De CLIM’UP-airco van De Dietrich zorgt voor een comfortabel en energievriendelijk binnenklimaat, en past zich bovendien mooi aan je interieur aan. Ontdek alles over deze koele topper in onze online brochure. Je vindt onze toestellen exclusief terug bij de dichtstbijzijnde Van Marcke. Kom zeker een kijkje nemen.

Vind een De Dietrich-installeur in jouw buurt

Meer artikelen