Leestijd: 1 min

Isoleer met plastic flessen

Na schapenwol en gerecycled katoen, werd in 2010 een nieuwe “second life” -isolatie geïntroduceerd: gerecycled polyethyleentereftalaat (PET) uit plastic flessen.

Hoewel het geen natuurlijke isolator is, is PET een ecologische isolator. Inderdaad, dit materiaal maakt deel uit van de duurzaamheid, vooral vanwege de intrinsieke kwaliteiten van de polyestervezel en de constructie van het materiaal. Het is ook hydrofoob en hypoallergeen. Ten slotte is het gemakkelijk te hanteren dankzij de goede mechanische weerstand.

Met welk doel?
Gerecycleerd PET wordt aanbevolen voor muurisolatie (binnen of buiten) en zolders. Dit product is gemakkelijk te snijden, het rafelt niet en is helemaal niet irriterend. Bovendien houdt het geen vocht vast en neemt het niet af in de tijd. In een dikte van 10 cm is de thermische weerstand 2,63 m2K / W. Bovendien, gebruikt in een scheidingswand, heeft de PET een dubbele prestatie, zowel thermisch als akoestisch.

Dit materiaal bevat ook geen materiaal dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Geen spoor van chemisch bindmiddel, schadelijke stof of vluchtige organische stof (VOC). Omgekeerd van de medaille: de prijs! Het is inderdaad vergelijkbaar met dat van isolatoren in plantaardige vezels. Maar het kan gezien zijn duurzaamheid en prestaties als een investering worden beschouwd.

Wist je dat?

Wereldwijde productie van plastic flessen overschrijdt 200 miljard. Hiervan wordt 75% niet gerecycleerd. Maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen: het recyclen van een ton PET bespaart 1 tot 1,2 ton olie.