Gesponsord

De juiste isolatie verhindert dat er al te grote warmteverliezen optreden in een woning. Hierdoor moet u minder stoken, daalt uw energiefactuur aanzienlijk en komen er minder broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Goed voor de mens én het milieu zeg maar! Vandaar ook dat de geldende EPB-eisen zo hoog liggen. Wie in een goed geïsoleerd huis woont, kan in elk seizoen rekenen op een behaaglijke binnentemperatuur, beperkte temperatuurschommelingen en een sterk verhoogd wooncomfort.

De thermische inertie van beton als bouwmateriaal

Beton als bouwmateriaal staat bekend om zijn uitstekende thermische inertie of warmteopslagcapaciteit. Dit is de mate waarin een materiaal warmte of koelte kan opslaan. Bij beton ligt dit zelfs zesmaal hoger dan bij hout.

Als gevolg hiervan zal een woning in beton, in de winter, minder snel afkoelen. In de zomer warmt beton minder snel op waardoor oververhitting van de woning vermeden wordt. Dankzij deze thermische inertie moet er in een betonnen woning minder gestookt worden in de winter en minder gekoeld worden in de zomer en dat merkt u al snel aan uw energiefactuur. Beton is dus de juiste keuze voor de bouw van uw energiezuinige woning precies omdat het de nefaste temperatuurschommelingen in huis binnen de perken houdt. Door een constante binnentemperatuur geniet je van een zeer groot wooncomfort en beperkte energiefactuur.

De juiste isolatie verhindert dat er al te grote warmteverliezen optreden in een woning.

Wat met de thermische isolatie?

Vergeet zeker de kelder niet bij het isoleren van uw woning! De kelder opnemen in het beschermd volume heeft een gunstige inpakt  op het S-peil. Naast de energiebesparing die u ermee realiseert, vergroot u ook de bruikbare ruimte in uw woning. Een goed geïsoleerde kelder bijvoorbeeld kan mits voldoende daglicht perfect dienst doen als bureau, fitnessruimte, hobbykamer of ook leefruimte en slaapkamers.

De isolatie van een betonnen woning kan zowel aan de buitenkant van de betonwanden aangebracht worden als tussen de betonwanden. De keuze hiervan hangt af van het gekozen gevelmateriaal. Alle gevelmaterialen zijn mogelijk, net als het behouden van het beton aan de buitenzijde als gevelbekleding.

De luchtdichtheid een belangrijke factor bij een energiezuinige woning

Een 3e belangrijk aandachtspunt is het vermijden van kieren en luchtlekken. De doorlopende prefab betonwanden, die ter plaatse verder gevuld worden met beton, zorgen voor een heel luchtdichte woning. Geen luchtlekken meer t.h.v. bouwknopen en aansluitingen, zelfs de  elektriciteitspotjes zijn volledig luchtdicht ingewerkt. Kwalitatieve, goed isolerende profielen en hoogrendementsbeglazing  maken het verhaal compleet. CONCRETE HOUSE maakt hiervoor gebruik Reynaers Aluminium meestal voorzien van een drievoudige beglazing.

Beton als bouwmateriaal is de juiste keuze voor de bouw van uw energiezuinige woning.

Wilt u meer weten over onze bouwmethode? Bezoek dan snel een van onze kijkwoningen!

Bezoek onze kijkwoningen

Meer artikelen