Leestijd: 2 min

Kunst op tafel: vaatwerk in keramiek

Sinds enkele maanden draaien de aardewerk- en keramiekcursussen weer op volle toeren. De krant ‘Le Soir’ wijdde zelfs een artikel een deze kunst met de bijnaam ‘yoga voor de handen’. Vrijetijdsbesteding of een echte beroepsopleiding? Feit is dat steeds meer mensen hun vrije tijd nuttig willen gebruiken en dat keramiek hen daarbij helpt. Het contact met de aarde lijkt een therapeutisch en stresswerend effect te hebben. Of hoe levenskunst kan afstralen op tafelkunst…

Belangstelling voor keramiek neemt weer toe

Keramiek maakt een comeback. Het vaatwerk van onze grootmoeders is weer helemaal ‘in’.

Die comeback uit zich niet alleen in het feit dat steeds meer pottenbakkersateliers cursussen aanbieden maar ook in het aanbod van decoratiewinkels, die vandaag de dag allemaal enkele stukken keramiek (gres, gebakken aarde, faience of porselein) aanbieden. Die trend beperkt zich trouwens niet tot vaatwerk (borden, kopjes en mokken) maar heeft betrekking op alle vormen van tafelkunst, gaande van vazen tot luchters en van servetringen tot lampvoeten.

Keramiek, unieke stukken.

Het is niet de bedoeling om meteen een keramisch servies voor twaalf personen te bestellen. De idee bestaat er eerder in om enkele mooie stukken zoals sierborden of een theeservies te kiezen. Er is ook een ecologische dimensie aan dit verhaal. Wat je zoekt, is authenticiteit, vakmanschap en handwerk.

Vaatwerk kopen dat met de hand werd gemaakt door een vakman, is voor heel wat mensen een zinvolle keuze. In tegenstelling tot vaatwerk uit de grootdistributie is elk stuk hier met de hand gemaakt, geëmailleerd en gebakken.

De charme van keramiek

Toegegeven, je vaatwerk zal enkele onregelmatigheden of imperfecties hebben maar dat is net de charme van keramiek. Hoewel je gemakkelijk gekleurd keramisch vaatwerk vindt in de winkels, doen vooral natuurlijke tinten het goed. Een eenvoudig laagje vernis op natuurlijk gekleurde aarde kan ruimschoots volstaan. Aardewerk in okertinten, rauwe sienna of terracotta wordt gemengd met lichtere kleuren zoals beige- en wittinten.

Keramiek in België

Voel je wel wat voor trendy vaatwerk in keramiek? Tal van Belgische vaklui hebben een eigen atelier en bieden schitterende stukken aan. Breng dus zeker een bezoekje aan hun website: