Gesponsord

Je hebt een belangrijke beslissing genomen; namelijk het plaatsen van een zwembad in je tuin! Als je goed kiest, is dit een investering die je maar 1x in je leven maakt. Je keuze moet daarom vallen op een zwembad die duurzaam is, en daarnaast ook gemakkelijk is in onderhoud.  Twijfel je nog of je voor een monoblok zwembad moet gaan? We geven je graag een overzicht van de voordelen en nadelen. 

Kenmerken van een monoblok zwembad

Ook gekend als zwembadkuip of prefab zwembad, een monoblok zwembad is gemaakt uit één stuk. Deze zijn al op voorhand vervaardigd, en worden ook ingebouwd met al uw accessoires op voorhand. Vertrekkende vanuit een moedermal, spuit de producent een aantal lagen composiet en laat dit drogen. Hierna komt de ontmalling en zo bekom je een monoblok zwembad. Belangrijk is om na te gaan om welk composiet het juist gaat en of het geheel zelfdragend is. 

Voordelen van een monoblok zwembad

  • Vlotte plaatsing

De afwerking van uw zwembad met al uw gekozen inbouwstukken zijn reeds gebeurd, de plaatsing kan dan snel gebeuren in zo’n drie à zeven werkdagen, dit omvat: grondwerken, stabilisatie, technische aansluitingen, vullen van het zwembad en plaatsing van een eventuele zwembadrolluik. 

  • Waterdichtheid

Een monoblok zwembad heeft helemaal geen lasnaden, vermits het over een kuip gaat uit één stuk. Je moet niet vrezen dat hier dan een lasnaad zou lossen en je met een lekkage zou zitten. Is het een monoblok zwembad vervaardigd uit vinylester of zelfs beter volledig vinylester? Dan maakt dit je zwembad volledig ondoordringbaar door water en krijg je hoogstwaarschijnlijk een levenslange garantie tegen osmose. 

  • Onderhoudsvriendelijk

Geen lasnaden heeft ook een voordeel op vlak van onderhoud, het vuil zal zich hier niet aan vasthechten. Sommige monoblok zwembaden hebben afgeronde hoeken in het zwembad, zodat het vuil makkelijk door een zwembadrobot kan aangepakt worden. 

  • Veiligheid

De meeste monoblok zwembaden hebben al een integratie van een automatisch rolluik, deze berust meestal op een veiligheidsrand die tot 250 kg per m2 kan houden. 

Nadelen van een monoblok zwembad

  • Beperkte keus

Een monoblok zwembad is een zwembad met standaardmaten, de producent vertrekt immers van een moedermal. De meeste producenten beschikken over een ruim aanbod in design en afmetingen, maar het kan voorkomen dat je nood hebt aan een zwembad volledig op maat. 

  • Populariteit

Tegenover betonnen zwembaden, wint monoblok zwembaden steeds meer aan populariteit met zo’n 70% van de verkoop. Je dient dus goed op voorhand te plannen en contact op te nemen met een zwembadbouwer indien je op tijd een zwembad wil laten installeren voor de zomer.

  • Variatie in stevigheid

Vraag goed na uit welke elementen je monoblok zwembad bestaat. Sommige producenten integreren een honingraatstructuur wat het geheel een goede stevigheid geeft,  andere producenten integreren een sta-rand, wat dan wel zorgt voor een mindere strakke look en een rand die uiteindelijk ook vuil wordt. Vraag dus goed na of de kuip zelfdragend is of niet en hoe de kuip aan zijn stevigheid komt. 

Verken de verschillende modellen van monoblok zwembaden.

Welk model past beter bij jou?

Bekijk het aanbod

Meer artikelen