Leestijd: 2 min

Natuurlijke isolatie voor een groene en ecologische woning.

Natuurlijke isolatiematerialen voor een groene en ecologische woning
We isoleren onze huizen alsmaar beter. Lage-energiewoningen en zelfs passiefhuizen zijn uitgegroeid tot de norm in de bouwsector. Toch kijken heel wat mensen nog een stap verder door natuurlijke isolatiematerialen te overwegen. En u? Bent u bereid om een mooi gebaar te stellen voor onze planeet?

Op weg naar een groene isolatie
Maak komaf met synthetische isolatiematerialen en kies voor een ecologische isolatie. Natuurlijke isolatiematerialen zijn minder vervuilend, produceren minder grijze energie, zijn minder schadelijk voor onze gezondheid en laten zich eenvoudig recycleren. Ook irriteren ze niet bij contact met de huid en zijn ze gevoelig minder schadelijk bij inademing.
Stuk voor stuk troeven voor uw gezondheid, die de iets hogere prijs dan voor klassieke isolatieproducten op basis van glaswol, rotswol of polystyreen rechtvaardigen.

Welke vorm van isolatie verdient de voorkeur?
Zoekt u een thermische of akoestische isolatie? Dient de isolatie voor een binnenmuur, een gevel, een vloer of een dak? 
Net als de klassieke isolatieproducten is natuurlijke isolatie verkrijgbaar in diverse vormen: gecomprimeerde panelen, soepele rollen of bulk (in de vorm van vlokken of korrels). De juiste keuze hangt uiteraard af van het materiaal, de bestemming en het gebruik.

De verschillende natuurlijke isolatiematerialen

Hieronder beschrijven we enkele vaak voorkomende natuurlijke isolatiematerialen: 

  • Papiercellulose: Deze isolatie bestaat uit gerecycleerd krantenpapier. Ze is doorgaans verkrijgbaar in bulk en wordt ingeblazen onder een membraan. Deze natuurlijke thermische isolatie wordt het vaakst gebruikt om daken te isoleren maar is ook regelmatig terug te vinden onder houten vloeren. Ze is ook verkrijgbaar in de vorm van soepele matten om bijvoorbeeld wanden te isoleren. Papiercellulose houdt niet van vocht en is dus te mijden voor vochtige ruimtes.
  • Dierlijke of plantaardige wol: Dit is de natuurlijke en ecologische tegenhanger van rots- en glaswol. Dierlijke wol bestaat uit schapenwol terwijl plantaardige wol doorgaans is gemaakt van hennep of vlas. Dit isolatiemateriaal is verkrijgbaar op rol en als paneel. Uitstekende thermische en akoestische isolatie. Deze isolatiematerialen absorberen het vocht goed en werken dus ook vochtregulerend.
  • Houtvezel: Houtvezel is hét ecologische isolatiemateriaal bij uitstek voor wie verspilling wil vermijden. Het wordt namelijk gemaakt van zagemeel, dat tot panelen wordt geperst. Dit materiaal biedt een uiterst performante thermische isolatie maar is ook geschikt als geluidsisolatie en verdraagt vocht.
  • Kurk: Kurk wordt gemaakt van de schors van kurkeik. Het wordt doorgaans gebruikt als geluidsisolatie. Het is dan verkrijgbaar op dunne rollen en wordt onder meer als onderlaag voor een zwevend parket gebruikt. Kurk bestaat ook in de vorm van granulaat of platen om vloeren akoestisch en thermisch te isoleren.

Ook stro is een uitstekend natuurlijk isolatiemateriaal. Er bestaan zelfs technieken om muren te bouwen van stroblokken maar dan gaan we meer richting ecobouw.