Leestijd: 2 min

Onderdak bieden aan een vluchteling: wat kan je doen?

Immoweb verafschuwt de oorlog tegen de mensen in Oekraïne. We verachten diegenen die andermans eigendommen en huizen willens en wetens vernietigen en die mensen beroven van hun grootste recht; vrijheid. Wil je net als wij iets doen? Lees hieronder hoe je kunt helpen. 

België is zich momenteel aan het organiseren om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en veel gemeenten hebben al positief gereageerd op de oproep van de regering. In eerste instantie zal in Brussel een opvangcentrum worden opgezet waarin de Oekraïners opgevangen en geregistreerd zullen worden. Zij zullen nadien over de verschillende opvangcentra die door de gemeenten ter beschikking zijn gesteld en over de burgers die hun woning beschikbaar stellen, worden verdeeld.  

Hoe kan je een of meerdere vluchtelingen bij je thuis opvangen? 

De eerste vluchtelingen zijn in ons land aangekomen, maar hun aantal zou wel eens snel kunnen toenemen. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen telt momenteel al meer dan een miljoen vluchtelingen. Op lokaal niveau zijn veel initiatieven gelanceerd en velen van jullie hebben belangstelling getoond om een of meer vluchtelingen op te vangen. Hoe ga je precies te werk? 

1. Schrijf je in bij je gemeente 

Het zijn immers de gemeenten die als bemiddelaars zullen optreden tussen de gastgezinnen en de Oekraïense vluchtelingen. Op de website van je gemeente vind je een online aanvraagformulier. 

Hier vind je een aantal voorbeelden voor de gemeente Ukkel, Sint-Pieters Woluwe (Brussel), Namen (Wallonië) en ook Halle (Vlaanderen).

2. Geef je capaciteit en beschikbaarheid aan 

Het is belangrijk aan te geven hoeveel vluchtelingen je in je woning wil of kan opnemen, voor hoe lang, in welk type woning je bent gehuisvest … 

3. Wacht op feedback van de overheid 

De gemeenten sturen deze informatie naar de overheid, die vervolgens beslist over de verdeling van de vluchtelingen. Er is een specifieke procedure ingevoerd om het proces te versnellen. 

Kan je geen onderdak bieden aan een vluchteling? 

Er zijn andere manieren om de Oekraïense bevolking te helpen : 

  • Stort een financiële bijdrage: In België heeft het Consortium 12-12 voor noodsituaties een nationale oproep tot donaties gelanceerd. Deze vereniging bestaat uit 7 lidorganisaties (Caritas International, Belgische Rode Kruis, Handicap International, Artsen zonder grenzen, Oxfam België, Plan International België en Unicef België). Met je bijdrage financieren zij humanitaire operaties voor Oekraïne en de buurlanden die te kampen hebben met een grote toestroom van vluchtelingen.   
  • Doneer fysieke goederen: alle eerste levensbehoeften die je wenst te schenken zijn welkom (zaklampen, slaapzakken, geneesmiddelen, niet-bederfelijk voedsel…). Er zijn talrijke plaatselijke initiatieven opgezet, onder andere via winkeliers.