Leestijd: 2 min

Papieren lampen: volg de trend!

Weet je niet goed welke lamp je moet kiezen om je plafond aan te kleden? Laat je dan verleiden door een papieren lamp om een zachte en gedempte sfeer te creëren. 

Het succes van papieren lampen

Papieren lampen oogsten heel wat succes dankzij hun beperkte kostprijs en hun geraffineerde en tegelijk sobere design. Ze zijn ook bijzonder geschikt als sfeerlampen. Zoek je een leeslamp? Dan ben je hier aan het foute adres want papieren lusters creëren juist een gedempte lichtsfeer.

Wie aan papieren lampen denkt, denkt ongetwijfeld in de eerste plaats aan Japans getinte bolvormige hanglampen. Een tijdloos voorbeeld inderdaad. Maar papieren lampen bestaan ook in tal van andere stijlen. Neem maar eens een kijkje bij de Zweedse meubelgigant: je vindt er verschillende lampenkappen en hanglampen in papier, zoals het Krusning-model, dat aan een katoenen wolk doet denken.

Een papieren lamp, geïnspireerd op origami

Een andere trend op het gebied van papieren lampen is origami. Papier is namelijk een soepel en tegelijk stevig materiaal, dat zich erg goed leent voor de vouwkunst. Enkele oordeelkundige vouwen geven je lamp een onverwachte vorm. Dat gaat van de meer klassieke vormen om een hanglamp te stileren tot meer complexe vormen om bijvoorbeeld dieren te creëren, die dan als wandlamp of tafellamp kunnen worden gebruikt.

Doe-het-zelf: creëer je eigen lamp van papier

Waarom zou je je papieren lamp niet zelf maken? Dan heb je steeds de vorm en de grootte die je wil. Ook hoef je niet urenlang door catalogi te bladeren om de juiste lamp te vinden. Doe-het-zelflampen hebben doorgaans het voordeel goedkoper te zijn en bieden bovendien meer voldoening omdat je ze zelf hebt gemaakt. Enkele klikjes volstaan om tal van videohandleidingen te vinden op het internet.

Papieren lampen voor buiten.

Papieren lampen of lampionnen zijn ook erg ‘in’ als tuin– of terrasdecoratie. Ze vormen de ideale versiering voor een barbecue onder vrienden, een verjaardagsfeestje of een huwelijk. Hang ze gewoon aan een draad of aan de takken van de bomen. Om het helemaal af te maken, kan je er een lichtsnoer in hangen om je avonden te verlichten en een feestelijke sfeer te scheppen. Wees niet bang om te variëren en experimenteer met papieren lampionnen in verschillende groottes en kleuren.