Leestijd: 2 min

Scandinavisch design: authentiek en warm

Er waait al een tijdje een Noorderwind doorheen onze interieurs, met wit en hout als basiselementen… Deze trend afkomstig van koudere oorden verwarmt onze huiskamers in een stijl die immer klasse uitstraalt…

Natuurlijke materialen, witte of pasteltinten, pure lijnen: Scandinavisch design heeft de grenzen van het Hoge Noorden overschreden om ook bij ons een vaste waarde te worden. Het is ongetwijfeld omdat de winters er lang duren en donker zijn dat de Scandinavische stijl de voorkeur geeft aan lichte kleuren en een speelse stijl die de ruimte een zekere fluïditeit oplevert. Hout is er alom aanwezig en krijgt alle lichte nuances, soms aangevuld met bleke patina’s. Deze stijl is puur en warm tegelijk, past echt in alle interieurs  en verschaft ze een tijdloze elegantie.

Hoe creëert u een Scandinavische stijl?

 1. Opteer voor pure en ongekunstelde vormen 
  Mik op stoelen in schapenvacht, tafels en krukjes in ruw hout, balken aan het plafond…
 2. Voeg ook een zachte toets toe 
  Tapijten zijn welkom, bv. een wollen model in gebroken wit. En uiteraard ook schapenvellen op de grond of op de zetel: een must-have in deze Scandinavische stijl. Of extra zachte plaids in wol of mohair om nonchalant over de canapé te gooien.
 3. Denk aan het praktische aspect 
  Want wie Scandinavisch zegt, zegt ook functionaliteit. Een ergonomisch bureau, een geoptimaliseerd opbergmeubel en ander handig meubilair zijn welkom. In dezelfde geest is plaatsverlies te vermijden ten voordele van een goede circulatie doorheen de ruimten.
 4. Wit en pastel 
  We zeiden het al, wit is dé basiskleur van de Scandinavische stijl. Op de vloer creëert deze neutrale en tegelijk verfrissende kleur een gevoel van ruimte en rust. U vindt de tint toch wat te neutraal? Aarzel dan niet om hem met pastelkleuren (dit jaar ultra trendy) aan te vullen.
 5. Breng de natuur in huis 
  Misschien omdat ze in een Europese regio leven waar de natuur welig tiert, halen onze Noorderburen de natuur graag binnen. Denk maar aan mooie takken gevonden in het woud, houten accessoires en dierenhuiden…
 6. Speel met geometrische vormen 
  Kaders in de vorm van een huis, achthoekige kandelaars in licht hout, een gekleurde driehoekige spiegel, kussens met grafische motieven… Ontwerpers zijn echt oneindig creatief !
 7. Speel met contrasten 
  In Scandinavië gebeurt het wel vaker dat een design kandelaar met felgekleurde kaarsen wordt gecombineerd. Want het zijn de accessoires die de originaliteit en persoonlijke touch van een interieur bepalen. Ook een streepje kleur mag niet ontbreken, of dat nu te vinden is in kussens, lampen of prullaria met flashy design.
 8. Kleine lampjes in plaats van een plafondlamp 
  Geef steeds de voorkeur aan vele kleine lampjes, liefst in een gezellige mix van verschillende stijlen. Ook de hanglampen boven een tafel of een werkplan installeert u best in serie.
 9. Een warme vloer 
  Vergeet tegels en geef de voorkeur aan natuurlijke materialen voor een warmere sfeer, zoals licht gelakt of geolied hout… Grenenhout is sterk in trek omdat het onderhoudsvriendelijk is.
 10. Witte muren
  In Scandinavische huizen zijn 80 % van de muren wit… Maar opgelet, niet zomaar een wit, wel gebroken wit dat het pure wit niet overheerst (dat laatste wordt dan weer vaak gebruikt voor meubelen).