Leestijd: 2 min

Schoon schip maken

Het interieur lichter maken, overbodige spullen verwijderen, de ruimte opnieuw indelen … Het zijn allemaal manieren om tijd te winnen en rust in huis te creëren. Wil je daarin slagen, dan is een goede techniek noozakelijk!

Je kunt duizend-en-een redenen bedenken om in een rommelig te wonen: jonge kinderen, de opeenstapeling van spullen, een gebrek aan organisatie, een bepaalde nonchalance … Maar we vergeten soms dat wonen in een warboel ook negatieve gevolgen heeft: minder energie, (volgens de feng shui-filosofie), verlies van tijd en ruimte (omdat je voortdurend naar spullen moet zoeken), visuele vervuiling … Een geordend huis zorgt daarentegen voor minder conflicten en stress. Bovendien zorgt een opgeruimd huis ook voor een opgeruimd hoofd!

Hoe ga je te werk?
Het belangrijkste is alles stap voor stap en in de juiste volgorde te doen. Wie bijvoorbeeld in een overvol huis woont, doet er goed aan om in een klein hoekje te beginnen en daarna pas het huis in zijn geheel aan te pakken. En om er zeker van te zijn dat je de moed niet laat zakken, vertrek je van het meest functionele naar het meest persoonlijke. Het is immers moeilijker om afscheid te nemen van spullen waaraan je gehecht bent. Start ook met de aangename klussen, en voer daarna pas de vervelende uit. Je raakt namelijk sneller gedemotiveerd als je met de kelder of de zolder begint …

Nuttig materiaal
Zorg voor zes grote kisten die elk een eigen bestemming hebben: weggooien, weggeven, verkopen, bijhouden (maar op een andere en betere plaats), stockeren (bv. spullen die je zelden gebruikt), en een kist voor twijfelgevallen. Geef voorwerp een duidelijke bestemming, anders komt het opnieuw in het circuit terecht.

Trap niet in de val
De sleutel tot een opgeruimd huis is de controle houden over wat je in huis haalt. Sommige mensen proberen anderen immers op te zadelen met spullen waar ze zelf vanaf willen. Een heel doeltreffende methode is één voorwerp wegdoen voor elk voorwerp dat je in huis haalt. In het dagelijkse leven kun je jezelf een paar gewoonten aanleren om je interieur op lange termijn netjes te houden. Bijvoorbeeld na het opstaan je bed opmaken, vlak na het eten de afwas doen, op woensdag de facturen behandelen … Eigenlijk is een huis opgeruimd houden hetzelfde als een klein bedrijf leiden!

Je laten helpen door professionals
Sinds enkele jaren bestaan er home organizers die van huizen opruimen hun beroep hebben gemaakt. Deze opruimdeskundigen deden het eerst hun intrede in Frankrijk, maar sinds 2013 telt België er ook een aantal. Ze helpen je op een slimme manier je huis op orde te brengen, ruimtes in te delen, maar ook overbodige spullen weg te gooien en te recyclen. Een goed idee voor wie wat motivatie nodig kan gebruiken!