Leestijd: 3 min

Tien tips voor een Feng Shui-kamer

Wil jij een slaapkamer met een rustgevende, kalme en geruststellende sfeer? Ontdek dan hoe je je kamer inricht volgens de Feng Shui-leer om je slaapkamer een harmonieuze sfeer te geven waarin je goed slaapt.

Wat is Feng Shui?

Voor we de tips op een rijtje zetten, geven we je wat theorie mee. Feng Shui is een van oorsprong Chinese levenskunst, die alles in het werk stelt om de energiestromen te harmoniseren. Het doel bestaat erin optimaal samen te leven met je omgeving en de personen die er leven. Feng Shui steunt op verscheidene elementen en concepten, zoals Chi (energie), het evenwicht tussen Yin en Yang, en de vijf elementen (water, aarde, vuur, hout en metaal). 

Voorrang aan natuurlijke materialen

Geef de voorkeur aan een houten bed in plaats van een metalen bed. Opteer voor een grote tweepersoonsmatras in plaats van twee eenpersoonsmatrassen, zodat er geen leegte ontstaat tussen beide matrassen. Een matras van natuurlijke materialen is altijd beter.

De plaatsing van je bed

Volgens de regels van Feng Shui moet je je bed zo ver mogelijk van de deur plaatsen. Plaats het ook niet tegen een raam maar tegen een muur voor een groter veiligheidsgevoel. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan opteren voor een bed met een hoofdbord voor een nog behaaglijker gevoel en meer bescherming.

Een opgeruimde kamer

Om Chi – de energie – vrij te laten circuleren in de ruimte, moet de kamer opgeruimd en georganiseerd zijn. Rommel wordt tot het strikte minimum beperkt en de kamer is steeds opgeruimd. Het is cruciaal dat er niets onder het bed blijft rondslingeren.

Kleuren voor een Feng Shui-kamer

Wat de verf betreft, geef je de voorkeur aan zachte pastelkleuren (Yin). Wel kun je enkele levendige kleuraccenten (Yang) toevoegen, zoals kussens of een tablet in violet- of roodtinten. Beperk je daarbij tot enkele kleine accenten want energieke kleuren dragen niet bepaald bij tot je nachtrust.

Feng Shui-inrichting

Bij de keuze van de meubelen, zijn er drie belangrijke regels:

  • Om de soberheid en orde te verzekeren, mag je niet te veel overbodige meubelen in de kamer plaatsen. 

  • Geef de voorkeur aan meubelen in natuurlijke materialen zoals massief hout, in plaats van meubelen in houtpanelen.

  • Feng Shui en scherpe hoeken gaan niet goed samen. Kies dus eerder afgeronde vormen

Geen bureau in een Feng Shui-kamer

Een slaapkamer dient om te rusten, niet om te werken. Plaats dus geen bureau in de kamer en breng zelfs geen computer of dossiers naar je slaapkamer om daar te werken. Het beeld van dossiers volstaat om je mentale gezondheid aan te tasten en je energie te wijzigen. Te mijden dus, als je woning het toelaat tenminste. 

Een Feng Shui-kamer zonder elektronische stoorzenders

Een televisie en computer horen niet thuis in de slaapkamer door de elektromagnetische trillingen die ze produceren. Idealiter weer je ook je gsm uit de slaapkamer en maak je zeker geen gebruik van wifi of 4G, al zal dat niet eenvoudig zijn voor sommige mensen.

Een spiegel plaatsen in een Feng Shui-kamer

Je mag gerust een spiegel in een Feng Shui-kamer plaatsen, maar houd daarbij wel rekening met de volgende voorschriften: Plaats de spiegel nooit tegenover het bed en zorg ervoor dat je jezelf niet in het bed ziet liggen via de spiegel. Chinezen beschouwen spiegels namelijk als oppervlakken die de energie doorheen de kamer weerkaatsen. Niet meer dan logisch dus dat je spiegel niet tegenover het bed moet plaatsen. Anders krijg je slaapproblemen. Volgens de Feng Shui-leer werkt een spiegel tegenover het bed tevens ontrouw in de hand. Twee goede redenen om hem elders te plaatsen! 

Feng Shui-decoratie

Op het gebied van Feng Shui-decoratie blijft de voornaamste regel die van de pariteit. Alles wordt verdubbeld in een Feng Shui-kamer. Als meneer een nachttafeltje heeft, moet mevrouw er ook een hebben. Idem dito voor nachtlampjes, tabletten, enz. 

Kamers onder het dak

Nog een laatste tip voor een Feng Shui-kamer: je doet er goed aan je bed niet onder een balk te plaatsen want die doorbreekt de energiestroom en kan slapeloosheid en nachtmerries veroorzaken en de nachtrust verstoren. Als je kamer is ingericht in de dakverdieping en je geen keuze hebt, bekleed je de balk best met stof of hang je er decoratieve mobielen aan om de goede energie te herstellen.