Leestijd: 2 min

Tips om je badkamer ecologischer te maken

Je badkamer renoveren? Ga dan voor een ecologische badkamer! Ben je volop je badkamer aan het renoveren of ben je het huis van je dromen aan het bouwen? Neem dan even de tijd om onze tips voor een ecologisch verantwoorde designbadkamer te bekijken.

Water besparen in de badkamer

Een ‘groene’ badkamer betekent niet dat je moet inboeten aan comfort of esthetiek. Je moet gewoon bepaalde technieken installeren om middelen te besparen en tegelijk te genieten van een hedendaags comfort. 

Waterbesparende tips: 

 • Beperk je waterverbruik door te letten op de tijd dat je onder de douche staat.

 • Geef de voorkeur aan de douche voor dagelijks gebruik en neem slechts sporadisch een bad. 

 • Installeer een toilet met spaarknop

 • Installeer mousseurs op de kranen: ecologische kranen met een mousseur hebben een mondstuk dat lucht toevoegt aan de waterstroom. Zo blijft het debiet ongewijzigd maar verbruik je minder water. Dat resulteert in een waterbesparing van meer dan 40 procent. 

 • Sluit je sanitaire voorzieningen aan op een regenwateropvangsysteem. Na de nodige filtering bevat regenwater minder kalk dan leidingwater. Dat is beter voor je huid en voorkomt dat je apparaten verstopt raken. 

 • Installeer een thermostatische klep en plaats je waterverwarmingssysteem zo dicht mogelijk bij de badkamer. Zo vermijd je dat je lang moet wachten voor je warm water krijgt. 

Elektriciteit besparen in de badkamer

We hebben ook tips om elektriciteit te besparen in je badkamer: 

 • Geef de voorkeur aan ledverlichting.

 • Installeer grote spiegels om zoveel mogelijk licht te reflecteren en zo het aantal benodigde lichtpunten te verminderen.

 • Voorzie indien mogelijk een breed venster in je badkamer. Dat is niet alleen aangenaam maar laat je ook maximaal genieten van natuurlijk licht.

 • Het spreekt voor zich dat een badkamer in lichte tinten helderder is dan een donkere badkamer, waardoor je nog minder kunstlicht nodig hebt.

 • Je hoeft je badkamer ook geen 24 uur per dag te verwarmen. Plaats een thermostaat om de badkamer alleen te verwarmen als dat nodig is.

 • Een goede geïsoleerde badkamer blijft langer warm (of koel in de zomer). Denk aan natuurlijke en ecologische isolatiematerialen om je badkamer te isoleren. 

Ecologische materialen om je badkamer te decoreren

Even belangrijk als het energieverbruik is de keuze van het meubilair en de stoffering, die eveneens milieuvriendelijk kunnen zijn. Wanneer je ecologische badkamermeubelen zoekt, doe je er goed aan houten meubelen te kiezen of, waarom niet, tweedehandse vintage meubelen.

Wat de ecologische badkamerbekledingen betreft: 

Ecologische vloerbedekkingen: grestegels, steen en hout zijn milieuvriendelijke materialen voor badkamervloeren. De bamboeparket is bijzonder geschikt omdat het bestand is tegen vochtige ruimtes en een zeer snel groeiend materiaal is. We denken er niet vaak over na, maar ook kurk leent zich perfect voor badkamers. 

Ecologische muurbekleding voor de badkamer: als je gewoon je muren gaat schilderen, zoek dan wat meer ecologische verf, zonder oplosmiddelen. Ook kalkafwerkingen zijn een milieuvriendelijk alternatief en kunnen worden toegepast op muren, vloeren en plafonds om eenheid in je kamer te scheppen. Tot slot kun je ook opteren voor stenen plaatjes of tegels