Leestijd: 2 min

Tuinafsluitingen: hoe scheid je je tuin van die van je buurman?

Je grond afbakenen, inkijk van de buren vermijden of je eigendommen beveiligen? Met een tuinhek kan het allemaal. Bovendien bepaalt de keuze van je tuinhek ook de uitstraling van je tuin. Maar welk type van tuinhek moet je installeren? 

De keuze van een afsluiting

Er zijn verschillende criteria waar je rekening mee moet houden bij de keuze van je tuinhek. Sommigen zullen zich vooral baseren op de kostprijs van het tuinhek, anderen zullen meer belang hechten aan de veiligheidscriteria en voor nog anderen zal de esthetiek primeren. Welke ook je prioriteiten zijn, vergeet niet om de gemeentelijke voorschriften te controleren om te zien of ze bepaalde kenmerken opleggen.

Een houten hek

Dit is zonder twijfel de meest voorkomende oplossing. Een houten hek wordt erg gewaardeerd om zijn natuurlijke karakter. Het grootste nadeel schuilt in het vereiste onderhoud: een houten hek moet je regelmatig vernissen of schilderen opdat het de tand des tijds zou doorstaan. De keuze aan types is enorm, gaande van een metalen structuur gevuld met houten elementen tot schermen in bamboe of een volledig houten afsluiting in Amerikaanse landhuisstijl.

Metalen tuinschermen

De meest economische afsluiting is zonder twijfel gaas- of rasterwerk dat over metalen palen wordt gespannen. Het kost geen stukken van mensen en scheidt je tuin doeltreffend af van die van de buren. Mag het allemaal iets luxueuzer, opteer dan voor een omheining in smeedijzer of een omheining geritmeerd door rechthoekige metalen palen voor een hek met trendy designlook.

Tuinhek in PVC

Een tuinhek in PVC is eveneens een economische oplossing. Anderzijds vergt het wel het nodige onderhoud om te voorkomen dat het groen wordt en is het plastic doorgaans niet duurzaam genoeg om de weersomstandigheden te weerstaan. De kans is groot dat je dit type van hek om de tien jaar moet vervangen. Een interessant alternatief is composiet. Deze mix van hout en kunsthars combineert de troeven van een look met houteffect, zonder de nadelen daarvan.

Inkijk vermijden: een plantaardige afsluiting

Hou je van natuurlijke oplossingen? Dan is een rij sparren of een haag misschien de beste keuze voor jou. Opteer wel voor doorlevende struiken, die het uitzicht zowel in de zomer als in de winter breken. Als je deze optie kiest, moet je de struiken zo vroeg mogelijk planten, want het kan enkele jaren duren voor de haag een scherm vormt en je beschermt tegen nieuwsgierige blikken en tegen de zon.

Tuinverdeling in natuursteen

Heb je ooit gehoord van schanskorven? Dat zijn metalen kooien gevuld met keien, die samen een scheidingsmuur vormen. Je kunt de kooien opvullen met verschillende soorten van keien, stenen en grind. Iets traditioneler is een stenen muur, gebouwd met mortel.