Leestijd: 2 min

Tuinen in de hoogte

Ze zijn mooi, gezond en eigentijds. Verticale tuinen vormen een waar ecosysteem op zich en blijven terrein winnen …

Groen is overal. En toch is het geen modetrend. Je hoeft de documentaire Demain maar te bekijken om in te zien dat natuurbehoud tegenwoordig een kwestie van overleven is. En hoewel verticale tuinen nog steeds iets ‘avantgardistisch’ hebben, zijn ze niet nieuw. Het was de Franse tuinier en onderzoeker Patrick Blanc die ze in 1998 lanceerde. Zijn plantaardige creaties leverden hem wereldwijde bekendheid op, en zorgen in alle werelddelen (hotel Pershing Hall in Parijs, de luchthaven van Singapore …) voor een groene toets.

Welke voordelen?
Verticale tuinen hebben tal van voordelen: ze beschermen tegen vervuiling, slecht weer, lawaai en zon, zuiveren de lucht en verfraaien het uitzicht. Groene buitengevels zorgen er bovendien voor dat je het geluid van ruisende bladeren en fluitende vogels kunt horen. Ze vergroten ook de levensduur en brandweerstand van gevels, en tegelijkertijd dempen ze het geluid van afvloeiend water. Daarnaast zijn ze voordelig, omdat ze dankzij hun isolerende vermogen de energiefactuur doen dalen.
In de stad vormen ze een groene corridor die de stedelijke omgeving opfleurt. En in bedrijven verhogen ze de productiviteit omdat ze een groot gevoel van welzijn creëren. Niks dan positiefs dus!

De minpunten
Muurtuinen hebben natuurlijk een regelmatig onderhoud nodig. Je moet er ook voor zorgen dat de muren niet nat kunnen worden. Verticale tuinen zijn tot slot relatief prijzig: ze kunnen 4.000 tot 5.000 per m2 kosten als je kiest voor een irrigatiesysteem dat via computer wordt bestuurd (een eenvoudige systeem koop je vanaf € 500 per m2).

Binnen en buiten
Een groene gevel is niet alleen buiten mogelijk, maar ook binnen, waar hij een ecologisch en innovatief tintje krijgt. Let er wel op dat er voldoende kwalitatief licht aanwezig is als je binnen een muurtuin installeert. Een veranda is hiervoor een uitgelezen plaats. De plaats van je groene gevel bepaalt ook welk type plant je ervoor nodig hebt: binnen zijn tropische of subtropische planten een goede keuze, terwijl je buiten best voor vorstbestendige soorten opteert.

Een klimmende of hangende tuin?
Er bestaan twee soorten muurtuinen. Een eerste type is het traditionele klimsysteem, ontworpen voor klimplanten die in de grond worden geplant en langs een muur, metaalgaas of roosterwerk omhoog groeien. De tweede soort is een hangsysteem, waarbij de planten rechtstreeks in de muur worden geplaatst. Dat betekent er verschillende dragers tegen de gevel worden bevestigd (vinyl, vilt of doek) en de planten op verschillende hoogtes worden aangebracht. Een aangepast circuit zorgt voor de aan- en afvoer van water. Er zijn ook systemen in de vorm van een set verkrijgbaar, waarmee je zelf een kleine muurtuin kunt installeren.