Vergeet marmer: dit is terrazzo
Terrazzo, dat enkele jaren geleden nog als totaal verouderd werd beschouwd, maakt vandaag een sterke comeback.
Deze vloerbekleding, die ook wel ‘granito’ wordt genoemd, verloor na de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker aan aantrekkingskracht. De van oorsprong Italiaanse vloerbedekking was in de eerste plaats een economische oplossing want ze werd vervaardigd uit steen-, marmer- en mozaïekafval. Zegt de naam ‘Terrazzo’ u niets? Toch bent u deze gladde mix van kleine steentjes ongetwijfeld al tegengekomen in openbare gebouwen of inkomhallen. Ze maakt vandaag de dag haar comeback, zij het in een eigentijdse vorm…
Wat is terrazzo?
Terrazzo? Granito? U vraagt zich af wat het verschil is? Beide vloerbedekkingen leunen erg dicht bij elkaar aan. Alleen is het aggregaat bij granito fijner en volledig geïntegreerd in de massa, terwijl het bij terrazzo meer bovenop de massa ligt.
Terrazzo leunt dan ook erg dicht aan bij beton. Het bestaat uit kiezels (‘aggregaat’ genoemd), cement, zand en water. Het heeft ook dezelfde kwaliteiten als betonvloeren: een grote mechanische sterkte en de mogelijkheid om grote oppervlakken te bedekken zonder voegen (of toch bijna).
Naargelang uw inspiratie en smaak
De aantrekkingskracht van terrazzo schuilt in de aggregaten waaruit het bestaat want zowat alle materialen komen in aanmerking: stukjes marmer, stukjes glas, stukjes spiegelglas, mozaïeksteentjes…
Het leuke aan terrazzo is dat men erg creatief kan zijn en kan spelen met het materiaal, de kleur en de grootte van de aggregaten. Terrazzo is dus een hyperpersonaliseerbare en unieke vloerbedekking. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is de nieuwe lieveling van architecten en ontwerpers, die er zich met volle overgave op storten. Deze vloerbedekking wordt zo een echt sierelement. Het wordt zelfs mogelijk om de kleur van het aggregaat af te stemmen op de kleur van uw muur of canapé. Aan u de keuze…
Met kunststeentjes kunt u alle kleuren krijgen die u wenst, maar wie een natuurlijke look verkiest, kan ook voor stukjes natuursteen kiezen. Het bindmiddel wordt dan nog belangrijker want u kunt vertrekken van een natuurlijke, gekleurde of zelfs transparante tint.
Hoe werkt het?
Terrazzo wordt op een hard oppervlak gelegd, zoals chape of oude tegels. Het wordt aangebracht zoals mortel, in een fijne laag van ongeveer 1,5 cm dik, naargelang de grootte van de gebruikte aggregaten. Wanneer alles droog is, wordt de vloer gepolijst om ze een min of meer glanzende look te geven.
Net als beton kan terrazzo worden gebruikt voor vloeren maar ook voor trappen, werkbladen, enz. De meest geïnspireerde designers maken er zelfs sierschalen en lampen mee.
Neo-terrazzo
Het mag duidelijk zijn: terrazzo is niet bepaald nieuw aangezien het concept al uit de oudheid stamt. Wel nieuw is dat het gebruikte cement vandaag de dag wit is en niet meer grijs zoals dat in de jaren zestig en zeventig het geval was. Nog een bijzonderheid is dat de aggregaten vandaag de dag elke kleur kunnen aannemen, terwijl dat in het verleden meestal beige of grijs was. De aggregaten waren vroeger ook veel fijner, terwijl de huidige deeltjes groter zijn. Dat geeft het materiaal een veel lichtere en modernere look. Bovendien is terrazzo een ecologisch materiaal dat verspilling tegengaat, aangezien men steenafval gebruikt. Het enige nadeel is de prijs: u moet toch rekenen op 130 tot 220 euro per vierkante meter…