Leestijd: 2 min

Verwarmingsketel of warmtepomp: wat te kiezen?

Met de winter voor de deur rijzen ook allerlei vragen over verwarming. Wie wint in de strijd tussen de verwarmingsketel en de warmtepomp? Uw spaargeld, hopelijk! Als we het rendement vergelijken…

De warmtepomp produceert meer energie dan ze verbruikt. Voor 1kW opgenomen elektriciteit bijvoorbeeld, kan ze 3 kW warmte produceren. Ze “pompt” de warmte van buitenaf, ook als het koud of zelfs zeer koud is.
In putje winter verwarmt de warmtepomp minder en ze verbruikt meer. Eigenlijk gaat het systeem het maximum van haar warmtevermogen leveren bij +7°C (buitentemperatuur). Dus als het -10 °C buiten is, zal het vermogen gering zijn. En laat daar nu net het probleem zitten: ’t is als het koud is dat we warmte nodig hebben. Comfortabel wordt het vanaf een binnentemperatuur van 20 °C. Opgelet dus bij de dimensionering van de warmtepomp.
Door verbrandings- en warmteverliezen zal het rendement van een verwarmingsketel altijd minder dan 100 % zijn. Máár: hij geeft z’n beste rendement in de winter. Dan draait hij op volle toeren.

Als we de prestaties vergelijken…
Over het algemeen bereikt het water dat door een warmtepomp gestuurd wordt tussen de 50 en 65 °C. Het temperatuurniveau dat een verwarmingsketel kan bereiken ligt veel hoger: met gemak 90 °C. Voordeel: zo is het dus mogelijk de diameter van de leidingen en de grootte van de radiatoren te verkleinen. Nadeel: het brengt stofsporen met zich mee en dat heeft een vorm van convectie en straling tot gevolg.

Brandstof…
Verwarmingsketels werken op gas of op mazout. In beide gevallen gaat het om het verbranden van fossiele brandstoffen; een rookkanaal is dus noodzakelijk. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Daar is het dus niet nodig rook af te voeren, maar wel een verdamperblok te plaatsen aan de buitenkant om warmte uit de lucht te “pompen”.

Verontreiniging…
De verwarmingspomp is een hernieuwbare energieoplossing. Het probleem is daar de buitenunit. Die is niet esthetisch en maakt nogal veel lawaai. Want om in de winter de calorieën uit de lucht op te vangen werkt een ventilator zoals een compressor. En dat maakt lawaai… Wat kan u daaraan doen? Zet de buitenunit in een aparte ruimte. Voorzie eventueel een akoestische bescherming.

De verwarmingsketel daarentegen werkt altijd met een fossiele brandstof. Niet zo geweldig voor het milieu dus.De oplossing? Condensatieketels! Die zijn zeer efficiënt, prima geïsoleerd met modulerende branders die de best mogelijke verbranding geven en een maximum aan calorieën opvangen uit de hete rook.

De topper? 
De combinatie condensatieketel + thermische zonne-energie: die overstijgt de oplossing van de warmtepomp. Bovendien wordt zonne-energie voornamelijk gewonnen tijdens weinig zon en de ketel werkt in stand-by tijdens de winterperiode en/of zonder zon.