Leestijd: 3 min

Vijf tips voor de inrichting van een kinderkamer

Speelruimte, werkruimte, ontspanningsruimte… Een kinderkamer is veel meer dan een slaapkamer alleen. Ze is als een kleine wereld voor uw kind, een echte cocon waarin het in de loop der jaren opgroeit. Daarom zetten we in dit artikel vijf tips op een rijtje om de kamer van uw kind tot een ontspannende en rustgevende ruimte te maken.

Less is more
Dat bekende zinnetje van de minimalistische architecte Mies van der Rohe is zeker ook van toepassing op de kamer van uw kind. Prop ze niet te vol. Beperk uzelf tot een minimum aan meubilair: een bed, een kleerkast, een opbergkast voor speelgoed en een bureau. Meer heeft uw kind niet nodig. Hoe minder gerief in de kamer, hoe netter en ordelijker de kinderkamer zal blijven. Deze sobere ruimte is niet alleen aangenaam voor u maar ook voor uw kind, dat er veel rustiger en kalmer van zal worden dan van een overvolle kamer. Zo kan uw kind er zich gemakkelijker concentreren en sneller in slaap vallen.

Bijkomende tip: haal slechts enkele speelgoedjes tegelijk uit. Zo heeft uw kind genoeg om zich te amuseren en kan het ander speelgoed op een later moment herontdekken.

De kinderkamer decoreren
Een minimum aan meubilair betekent niet dat de kamer leeg moet zijn. Decoratie is het sleutelwoord. Wanneer ze klein zijn, kiest u de decoratie van uw kinderkamer zelf maar aarzel niet om de decoratie naar hun smaak aan te passen naarmate ze ouder worden. U hoeft niet heel de kamer te veranderen. Soms volstaat het om de kamer te herschilderen of opnieuw te behangen om ze een heel andere stijl en uitstraling te geven. Ideaal wanneer u de babykamer omvormt tot een kinderkamer.
Voor een leuke toets die u gemakkelijk kunt aanpassen aan de leeftijd van uw kind, opteert u het best voor gemakkelijk te vervangen decoratie. Kleurrijke lakens, gordijnen en tapijten zorgen voor een pittige toets. We vergeten het wel eens maar ook licht speelt een belangrijke rol. Een mooie luster of enkele kleine waaklampjes dragen bij tot de decoratie van de kamer.

Een kinderkamer schilderen
Wat kleuren betreft, kunt u zich helemaal uitleven wanneer u de kamer van uw kind schildert. Wijk af van het clichématige ‘roze voor meisjes en blauw voor jongens en probeer trendy unisekskleuren zoals beige, mosterdgeel, grijs of appelblauw-zeegroen. Of dat altijd zachte en neutrale tinten moeten zijn? Niet noodzakelijk! Hoewel pastelkleuren in de lift zitten, kunnen ook accenten in erg donkere kleuren in combinatie met licht meubilair een mooi effect geven. Test het zeker eens uit.

Voor de gezondheid van uw kinderen – en de uwe – geeft u het best de voorkeur aan verf op waterbasis zonder solvents. Deze verf is even mooi en dekt even goed als verf met solvents. Anderzijds zijn matte kleuren altijd kwetsbaarder. Opteer dus voor een gesatineerde verf die gemakkelijker afwasbaar is.

In de hoogte!
Aarzel niet om op de hoogte van uw kinderen te gaan zitten om te zien hoe zijn hun kamer zien. Bekijk hun kamer door hun ogen om te zien waar u uw inrichting moet aanpassen om de dingen binnen hun handbereik te plaatsen. Niets leukers dan zelf je kleding in je kast te kiezen als je vier jaar bent. Door de dingen binnen handbereik te plaatsen, brengt u uw kind ook een zekere verantwoordelijkheid bij door het te leren om zelf voorwerpen te nemen en op te ruimen.

Hoe wint u plaats
Om plaats te winnen in de kamer van uw kinderen, is een hoogslaper een ideale oplossing. Sommige modellen hebben schuiven onder het bed, waarin u allerlei voorwerpen kwijt kunt. Praktisch voor wie een beetje meer opbergruimte wil en boeken, kleding of speelgoed aan het zicht wil onttrekken. Vergelijkbaar daarmee zijn bedden waarin een tweede matras in de schuif verborgen zit. Even openschuiven en er kan een vriendje blijven slapen.
Nog een andere oplossing is een bed in de hoogte of op een mezzanine die toegankelijk is via een ladder. Te mijden wanneer het kind te klein is uiteraard… In dat geval opteert u beter voor een bed op de grond zodat het kind ‘s nachts niet uit zijn bedje kan vallen.

Een voordeel van een bed in de hoogte is dat er onderin een mooie vrije ruimte overblijft, die u bijvoorbeeld kunt omvormen tot bureauruimte.