Vlammenspel
Ze geven directe warmte, creëren een gezellige sfeer en beschikken over een weldoordacht design. Of ze nu op hout, gas, pellets, bio-ethanol branden, de hedendaagse haarden hebben alles om te behagen.
De lente staat voor de deur, maar de koude winterdagen zijn nog lang niet voorbij. De haard blijft dus nog een tijdje onze trouwe metgezel. Nu ze steeds vaker een strakke, langwerpige en esthetische look hebben, worden haarden en kachels echte pronkstukken in onze woonkamers. Tegelijk is het belangrijk dat ze energiezuinig zijn: dé uitdaging van deze tijd.
Welke trends?
Volgens specialisten uit de sector voelt het publiek zich vooral aangetrokken door het rustgevende en warme vlammenspel. Dat is misschien wel de reden waarom de ruiten steeds groter worden. Met het oog op minimalisme en integratie in het geheel, treden inbouwhaarden meer en meer op de voorgrond. Ze veranderen in multifunctionele meubelstukken, die ook plaats bieden aan een tv, interieurspullen of boeken. Haarden hoeven er trouwens niet noodzakelijk meer zwart uit te zien. Stilaan komen er andere kleuren op de markt, met wit als populairste tint. Qua comfort kunnen kachels en haarden vandaag met een afstandsbediening worden aangemaakt. Bovendien zijn ze zelfregelend doordat ze rekening houden met de omgevingstemperatuur en de brandstof zo optimaal benutten.
Open haard, cassette of kachel?
- De open haard
De meest authentieke in zijn soort, en dat heeft hij te danken aan de geur die hij verspreidt en het geluid van knisperend hout. Keerzijde van de medaille is het lage rendement, dat tussen de 10 en 20% schommelt. De rest van de warmte gaat verloren via de schoorsteen. Bovendien verspreidt het systeem vrij veel vuil. - Inbouwcassettes
Sommige modellen werken zowel met open of gesloten deur en branden op gas of hout. Dit systeem heeft een hoog rendement: het haalt tot 80% (met gesloten deur). De ingebouwde ventilator kan helaas vrij luidruchtig zijn. - De kachel
Is erg performant en bereikt een rendement van 75%. Als hij opgebouwd is uit speksteen, haalt hij zelfs 90%, ongeacht of hij op hout, gas, steenkool of pellets brandt. Tegenwoordig hebben kachels ook een strakkere look Een minpunt is dat hun glasraam meestal klein is, waardoor het vlammenspel haast onzichtbaar wordt.
Ethanol: aangenaam maar weinig rendabel
Een andere belangrijke trend is de ethanolhaard. Dit systeem, vrij van reukjes en giftige gassen, is erg veilig en kan daarom in eender welke ruimte worden geïnstalleerd. Bovendien is de werking heel eenvoudig: het volstaat om het reservoir te vullen en het vuur aan te maken met een aansteker. Doven gebeurt met een deksel. Een volle haard kan 5 tot 6 uur branden. Ethanolhaarden zijn helaas vrij duur en geven bijna geen warmte. Ze hebben dan ook vooral een esthetische rol.