Gesponsord

We moeten allemaal overstappen naar verwarmen zonder gas. Zeker met de aanschaf van een nieuwe woning kiezen steeds meer mensen voor infrarood verwarming. We benoemen de belangrijkste punten wat je zeker moet weten over elektrisch huis verwarmen met infrarood verwarming.

Infrarood verwarming werkt op een andere manier dan een klassieke luchtverwarming. Elektrisch verwarmen met gezonde infraroodstraling heeft veel voordelen. De warmtepanelen zijn zeer zuinig en duurzaam in gebruik. Je bespaart tussen de 30 en 50% op de energiekosten. Bovendien heb je geen onderhoudskosten en de montage kan je ook zelf doen. Infrarood verwarming is daarnaast verkrijgbaar in prachtige design uitvoeringen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming voor in huis maakt gebruik van de lange golf infrarood straling, ook wel c-stralen genoemd. Deze zijn vergelijkbaar met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke Uv-straling. De zonnestralen die op je lichaam vallen voelen aangenaam warm aan. De meubels die in de zon staan, warmen ook op. Zo werkt lange golf infraroodstraling ook.

Meubels worden warm

Infraroodverwarming warmt direct de objecten op die zich in het stralingsgebied bevinden. Het bereik van een infrarood warmtepaneel is 3 à 4 meter. Zodra je uit het stralingsgebied loopt, voel je dat de omgeving iets koeler is. De infraroodstralen weerkaatsen op bijna alles wat in de kamer staat, zoals meubels, vloer en muren. In het stralingsgebied voel je daardoor van alle kanten de comfortabele warmte.

Geen luchtcirculatie

Doordat infrarood verwarming niet de lucht verwarmd, is er ook geen extra luchtcirculatie in de kamer, zoals bij een klassieke radiator. Er zweven daardoor minder stofdeeltjes en bacteriën in de lucht. Zodra je jouw woning verwarmd met infraroodstraling merk je meteen dat je minder vaak hoeft af te stoffen. Je profiteert met een infrarood verwarming van een schoon binnenklimaat. Ook mensen met allergieën of astma hebben veel baat bij deze schonere lucht.

Korte opwarmtijd

Infrarood verwarming heeft een korte opwarmtijd van 5 tot maximaal 10 minuten nodig. Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis. Je hoeft niet eerste te wachten tot de lucht verwarmd is. Warme lucht stijgt altijd naar boven en het duurt heel lang voordat een kamer helemaal gevuld is met warme lucht. Dat kan wel uren duren. Infrarood verwarming is binnen enkele minuten opgewarmd, waardoor je deze direct voelt. Hierdoor bespaar je veel geld op het energieverbruik.

Eenvoudige installatie infrarood verwarming

De installatie van een infrarood verwarming is eenvoudig en snel. Als je een beetje handig bent, kan je het zelf doen. Je monteert een infrarood paneel aan de wand of op het plafond. Het enige wat je nodig hebt bij de installatie is een aansluiting op de elektra. Dit kan eenvoudig door de stekker van het warmtepaneel in het stopcontact te steken. Je kan ook kiezen voor een rechtstreekse aansluiting op het elektriciteitsnet. Daarmee is het snoer gelijk netjes weggewerkt.

Kan je een infrarood verwarming zelf plaatsen?

Ja, een infrarood verwarming kan je zelf plaatsen. Bij een infraroodpaneel is altijd een installatiekit meegeleverd. Bij de betere panelen is ook een speciale montagebeugel inbegrepen. De installatiekit bestaat uit een boormal, schroeven, pluggen en instructieboekje.

Met behulp van het boorsjabloon teken je de boorgaten op de muur of het plafond. Afhankelijk van de grootte van het paneel zijn 4 of 6 boorgaten nodig. De pluggen en schroeven houden het infraroodpaneel stevig in de montagebeugel aan de muur vast.

Infraroodpaneel aan de wand

Infraroodpaneel is slechts 2 tot 3 centimeter dik en zijn daardoor ruimtebesparend. Controleer altijd of de muur sterk genoeg is. Een stenen of betonnen muur is een ideale basis. Bij een houten wand of gipsplaat heb je een extra stevige montagebeugel nodig.

Houd rekening dat de positie van het warmtepaneel sterk bepalend is voor de warmte afgifte. Zorg daarom dat het infraroodpaneel vrij kan stralen. Hang bijvoorbeeld geen gordijnen over de elektrische verwarming.

Plafond montage

Bij plafond montage hoef je geen rekening te houden met meubels die in de weg staan. Denk wel aan een aanwezige elektriciteitsaansluiting. Indien er geen aansluitpunt in de buurt zit, schakel dan een installateur in om de juiste aansluiting op het plafond te installeren.

Als je zelf de plafond montage doet is het iets moeilijker dan een wandpaneel, omdat je boven je hoofd aan het werk bent. Monteer het infrarood paneel altijd met twee personen. Een plafond infrarood verwarming heeft een grote warmteverspreiding en warmt gelijk de vloer heerlijk op.

Infrarood verwarming is een goed alternatief voor verwarmen zonder gas. Gezond en kostenbesparend.

Infrarood verwarming is gezond

Infrarood verwarming is geschikt voor mens en dier. De lange golf infraroodstralen raken de huid, waardoor je het aangenaam warm krijgt. Tevens heeft infraroodwarmte een therapeutische en ontspannende werking op ons lichaam. Infraroodlampen worden vaak gebruikt voor warmtetherapie, sauna en massage apparatuur. Zelfs in medische omgevingen zoals operatiekamers wordt infraroodverwarming gebruikt.

Gezond binnenklimaat

Infrarood is gezond voor ons lichaam, maar ook voor het klimaat in huis. Het voordeel van infrarood verwarming is dat de lucht niet droog wordt. Elektrische verwarming zorgt voor een optimale luchtvochtigheid welke tussen de aanbevolen 40 en 60% ligt. Een droge lucht komt vaak voor bij een conventionele verwarming. Klassieke radiatoren zorgen dat veel mensen droge ogen en een schrale huid krijgen. Lensdragers hebben veel baat bij een goede luchtvochtigheid en kiezen voor elektrisch verwarmen.

Raam openzetten zonder veel warmteverlies

Een goede ventilatie hoort ook bij een gezond binnenklimaat. Regelmatig de ruimte luchten door een raam of deur open te zetten is aan te raden. Bij infrarood panelen heb je weinig warmteverlies als je de kamer ventileert. De meubels, muren en vloer houden namelijk de warmte lang vast. Als je een raam openzet bij een convectie kachel waait de warme lucht naar buiten. Je bespaart hierdoor met infrarood verwarming op de stookkosten.

Voorkomt schimmels in de badkamer

Doordat de muren opwarmen, trekt het vocht weg. Dit heeft als voordeel dat de isolatie van de muur beter werkt en bovendien wordt schimmelvorming tegengegaan. In vochtige ruimtes gedijen schimmels goed. Schimmelplekken zijn vies, ruiken en zijn bovendien slecht voor onze gezondheid. Met een infrarood verwarming in de badkamer voorkom je schimmelgroei en geniet je van een gezonde en veilige omgeving.

Gezonde voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft veel gezonde voordelen voor ons lichaam:

– Spieren ontspannen door de aangename warmte.

– Verlicht pijnklachten aan gewrichten en stijve spieren. Reumapatiënten hebben hier bijvoorbeeld veel baat bij.

– Bevordert de bloedsdoorstroming, waardoor afvalstoffen sneller afvoeren.

– Verbetert de doorbloeding wat de aanvoer van voedings- en bouwstoffen versnelt.

– Sneller spierherstel na het sporten.

Design verwarming

Infrarood verwarming is verkrijgbaar in prachtige design uitvoeringen. Het oppervlak is gemaakt van metaal of stevig hittebestendig veiligheidsglas. Denk bijvoorbeeld aan een krijtbord keuken paneel welke je met echt krijt beschrijft of een warmtepaneel met een eigen foto afdruk. Elke kamer kan je mooi maken met een design verwarming, zo ook een spiegel met verwarming en een handdoekdroger in de badkamer.

De design mogelijkheden zijn ongekend groot met infrarood verwarming. Daarnaast bespaar je op het energie gebruik, je hebt geen onderhoudskosten en de installatie is eenvoudig. Infrarood verwarming is een zeer goed alternatief voor huis verwarmen zonder gas.

Gezond en goedkoop verwarmen met infrarood

Stap over op verwarmen zonder gas met infrarood verwarming. Eenvoudige installatie, gezonde warmte en lage energiekosten.

Gratis offerte infrarood verwarming

Meer artikelen