Gesponsord

Bewakingscamera’s

Een bewakingscamera is het eerste waar we aan denken als we over inbraakbeveiliging spreken. De installatie van bewakingscamera’s binnen of buiten een woning (of een zaak of winkel) heeft twee duidelijke doelen: de indringer ontmoedigen, en als de indringer niet wordt gevat, de beelden van het misdrijf kunnen raadplegen.

Een bewakingscamerasysteem dat rond een huis is geplaatst en zichtbaar is voor inbrekers of dieven, geeft het gevoel goed beveiligd te zijn.

De prijs van een bewakingscamerasysteem kan variëren. U moet rekening houden met de kwaliteit van de camera, de bijhorende functies en opties (smartphonetoepassing, video-opname, …) en het gemak van de installatie.

Een camera zal over het algemeen niet voorkomen dat een inbreker het huis binnengeraakt. Vaak dragen inbrekers een hoofdbedekking om niet herkend te worden door de bewoners, de camera’s of fotodetectoren.

In dat geval zal het gebruik van de beelden die door de camera’s werden gemaakt voor de politie van weinig nut zijn.

De gepantserde deur

Om te voorkomen dat een inbreker een huis of een winkel binnenkomt, is een gepantserde deur een zeer doeltreffende manier om uw huis te beschermen.

De prijs van zo’n deur kan echter oplopen en is niet geschikt voor ieders budget. Een basismodel kost tussen de 1.500€ en 4.000€.

Deze anti-inbraakbeveiliging is bovendien relatief als het niet het enige toegangspunt is: een toegankelijk raam of de achterdeur zal over het algemeen de voorkeur genieten omdat dit discreter is voor voorbijgangers en buren.

Deze bescherming kan zich bovendien tegen u keren, omdat het niet alleen de dieven buitenlaat, het bemoeilijk het werk van de brandweer aanzienlijk als u in nood verkeert en de deur niet kunt openen.

De waakhond

Een waakhond wordt vaak naar voren wordt geschoven als oplossing om uw huis te beschermen.

De kosten in termen van tijd en geld voor een waakhond zijn echter niet te verwaarlozen. U moet rekenen op één bezoek per jaar aan de dierenarts, de verplichte inentingen, en bijkomende kosten voor sterilisatie. Hoe groter uw hond is, hoe duurder bovendien de voeding zal zijn.

Tijdens de vakantie is deze bescherming niet doeltreffend, omdat je een hond niet zomaar enkele weken alleen kan achterlaten.

U mag niet vergeten dat u een burgerlijke aansprakelijkheid hebt in geval van een aanval van uw dier op een andere persoon. Het is mogelijk dat u wordt veroordeeld tot het vergoeden van medische kosten die een indringer heeft gehad door de aanval van de hond aangevallen indringer, zèlfs al was het overduidelijk dat hij probeerde in te breken.

Een hond heeft zelden kunnen voorkomen dat een inbreker binnenkwam. Over het algemeen weten ze hoe ze het probleem kunnen neutraliseren (permanent of niet).

Zelfcontrolerende alarmen

Een alarm is de meest efficiënte en redelijke manier om een inbraak thuis voorkomen.  U moet echter een keuze kunnen maken uit de vele soorten alarmen die op de beveiligingsmarkt verkrijgbaar zijn.

Bewaakte alarmen zijn alarmen die u meestal zelf in uw huis installeert. Als uw systeem is geïnstalleerd, bedient u het meestal via een app op een smartphone of tablet.

Met deze toepassing wordt u gewaarschuwd bij inbraak en kunt u de politie bellen als u een inbraak ziet.

In geval van inbraak zal een sirene de inbrekers duidelijk maken dat zij zich op een beveiligd terrein bevinden. Het alarm heeft een afschrikkend effect en trekt de aandacht van de buurt.

Deze alarmen waarschuwen u echter alleen via meldingen. Als u geen toegang tot internet hebt of niet in de buurt van uw smartphone bent, zult u de inbraak pas kunnen zien nadat deze heeft plaatsgevonden.

Alarmmeldingen gekoppeld aan een berichtensysteem

Alarmsystemen die gekoppeld zijn aan een berichtensysteem volgen hetzelfde principe als de zelfbewaakte alarmen, met uitzondering van het notificatiesysteem dat via SMS-berichten verloopt. Pas op, deze dienst is meestal betalend (pakket, abonnement, …).

Als u niet bereikbaar bent of uw smartphone niet naast u heeft, kunt u niet zien dat er in uw huis of winkel wordt ingebroken. Als u beschikbaar bent, heeft u slechts twee mogelijkheden: zo snel mogelijk ter plaatse gaan en hopen dat u op tijd bent, of de politie bellen en hopen dat zij er tijdig zijn. Zonder te weten of het een echte inbraak is of een vals alarm.

Op afstand bewaakte alarmen

Wat onderscheidt een alarmsysteem op afstand van andere alarmsystemen?

Een alarm op afstand is een alarm dat is aangesloten op een externe alarmcentrale (gecertificeerd, in het geval van Verisure). Als het alarm afgaat, wordt dit onmiddellijk naar een van de operatoren in de alarmcentrale gestuurd.

Bij Verisure maakt het alarm drie foto’s met de fotodetectoren die naar de agent worden gestuurd. Op die manier kunnen ze zien of het een vals alarm is of niet. Als de agent vaststelt dat er een poging tot inbraak is, neemt hij via een prioriteitslijn contact op met de politie. Tegelijkertijd kan hij de inbrekers waarschuwen dat de politie onderweg is en dat zij zich op een beveiligde plaats bevinden door met hen te communiceren via de voicebox.

Dus, of u nu aanwezig bent of niet, beschikbaar bent of niet, of u nu in de buurt van uw telefoon bent of niet, u hoeft uzelf niet in gevaar te brengen. Onze gecertificeerde agenten zullen onmiddellijk de beste beslissing nemen om uw huis of bedrijf te beschermen.

Meer artikelen