Leestijd: 2 min

Welke stappen moet u volgen bij een badkamerrenovatie?

Hebt u zin om uw badkamer een make-over te geven maar weet u niet goed waar te beginnen, welke stappen u moet volgen en welke volgorde u naleven om de werken in goede banen te leiden? Dan helpen wij u om alles op een rijtje te zetten en de verschillende stappen voor een complete badkamerrenovatie correct te plannen.

Stappen voor de renovatiewerken:

Wie? 
De eerste vraag die u zich moet stellen is wie de werken zal uitvoeren. Bent u een doorgewinterde doe-het-zelver of doet u liever een beroep op professionals en wenst u een ondernemer in te schakelen om de renovatiewerken uit te voeren? Om een ernstige onderneming te vinden, gaat u het best voort op mond-aan-mondreclame. Doe een beetje rondvraag: uw vrienden hebben ongetwijfeld goede contactpersonen.

Wat?
Hebt u al een idee van wat u precies wilt? Hebt u een beetje gebrek aan inspiratie? Aarzel dan niet om tegel- en badkamerwinkels af te schuimen om ideeën op te doen.  Ontdek, vergelijk, stel uw budget op en maak de juiste keuze.

Sommigen zullen eerst een plan van de badkamer opmaken en vervolgens de toestellen kiezen. Anderen doen het andersom. Er is geen gouden regel op dat vlak.

Dit is de lijst van dingen die u moet kiezen:

  • Vloerbedekking
  • Wandbekleding
  • Meubel
  • Bad
  • Douche
  • Wastafel(s)
  • Toilet
  • Kraanwerk
  • Radiator

Wanneer?
Wanneer uw project vastligt, kunt u een planning uitwerken. Hoeveel tijd de werken in beslag zullen nemen? Dat hangt af van uw project en de grootte van de ruimte. Als u nog niet in de woning woont, maakt het weinig uit. Woont u er echter wel al, dan dient u een tijdelijke oplossing te zoeken: gebruik de tweede badkamer als u die een hebt, laat de werken uitvoeren terwijl u met vakantie bent of probeer bij buren, bij vrienden of op het werk te douchen.

Wanneer de werken beginnen…

Het is zover, uw plan is uitgewerkt, u hebt alle materialen in huis en u bent klaar om aan de werken te beginnen. Ga dan als volgt te werk:

De structuurwerken en techniek.
In de eerste plaats dient u al uw technische werken uit te voeren: elektriciteit, aan- en afvoer van water, verwarming, verlichting en verluchting. Wanneer dat alles op zijn plaats zit, kunt u de muren en het plafond stukadoren en de ondervloer leggen om uw leidingen te bedekken.

De plaatsing van toestellen.
Eens alle technische voorzieningen afgewerkt zijn, kunt u uw sanitaire voorzieningen plaatsen: bad, douche en toilet en eventueel een meubel om de wastafel(s) in te plaatsen en aan te sluiten. Tot slot monteert u het kraanwerk.

De bekledingen.
Wanneer alle toestellen geplaatst zijn, kunt u overgaan tot de afwerking. Voorzie de vloer en muren van de gekozen bekleding. Wanneer uw stukadoorwerk voldoende droog is, kunt u ook de muren schilderen. Bescherm daarbij wel uw bad, douchebak en wastafels want het zou natuurlijk jammer zijn dat ze beschadigd raken nog voor ze gediend hebben.

Decoratieve toets.
Ziezo, uw nieuwe badkamer is klaar! Het enige dat u nu nog dient te doen, is de decoratie afwerken en het geheel een persoonlijke toets geven: badhanddoeken, verlichting, spiegel, zeephouder of zelfs een mooie groene plant om het vocht te absorberen.