Gesponsord

Je zwembad (aanvullend) isoleren? Natuurlijk! Maar welke optie is de beste? En ga je effectief energie besparen met de investering? De afdeling Bouwfysica van de KULeuven voert een onderzoek hiernaar uit. 

Isolatie geïntegreerd of niet in de zwembad-structuur 

Wat is nu de isolatie van de zwembad-structuur? Een zwembad uit één geheel, ook wel monoblok zwembad genoemd bestaat uit een aantal lagen composiet (polyester of vinylester) en andere elementen zoals glasvezel. Sommige producenten integreren ook een honingraatstructuur van 15mm, die laag biedt niet alleen isolatie maar ook een optimale stevigheid aan het geheel. Dit voorkomt het warmteverlies van het zwembad. Je kan ook kiezen voor aanvullend polyurethaan isolatie-schuim, deze kan toegevoegd worden aan de kuip aan de buitenkant. 

Resultaat van het onderzoek

De mogelijke energiebesparingen werden onderzocht, hierin identificeert de afdeling twee mogelijk manieren van isolatie:

  • isolatie aan de structuur zelf (honingraat of isolatieschuim)
  • isolatie in vorm van een rolluik

Isolatie via het wateroppervlak is essentieel, dus indien je hier een keuze moet maken,kies voor een isolerend rolluik, deze heeft veel meer impact dan een isolatie aan de zwembad-structuur. De evaporatie via het wateroppervlak is veel groter dan het warmteverlies via de wanden of bodem van de kuip. Gouden tip: Heb je gedaan met zwemmen? Dek het zwembad meteen af zodat je die warmteverlies meteen tegen gaat. Meer info over de juiste zwembadafdekking


Isolatie aan de structuur zelf heeft een niet te ontkennen impact. De studie bewijst dat geïntegreerde isolatie in de vorm van honingraat panelen op de wanden, het warmteverlies met 30% kan terugdringen. De PUR-schuim aan de buitenkant leidt zelfs tot reducties van 53% en 59%. Kortom concludeert de studie dat je een terugverdientijd kan hebben van 3 tot 13 jaar. 

Wat is de kost om mijn zwembad te verwarmen?

Gebruik de online calculator en ontdekt de isolerende technieken die de moeite waard zijn.

Meer info hier

Meer artikelen