Zelfdragende of half ingegraven zwembaden: een echt zwembad!
Zelfdragend of half ingegraven zwembaden: een echt zwembad!
Niet iedereen heeft de ruimte of het budget om een permanent zwembad te bouwen in zijn tuin. Hebt u al nagedacht over een opblaasbaar zwembad, maar wilt u niet gewoon tot uw knieën in het water staan? Hebt u ook geen zin om het zwembad na de zomer te moeten weggooien omdat er gaten in zitten?
Dan is een zelfdragende zwembad een goed alternatief om uw droom waar te maken tegen een betaalbare prijs.
Een bovengronds zwembad kiezen
Als u graag af en toe een namiddag aan het water doorbrengt met uw gezin, buren of vrienden, dan is eenbovengronds zwembad een goed compromis. De zelfdragende zwembaden worden als set geleverd en hebben alles van een volwaardig zwembad: een voering, een schoonmaakrobot, een skimmer, een filtersysteem en een ladder. Er bestaan zelfs systemen om het water te verwarmen met zonne-energie.
Sommige modellen moeten op een kleine betonnen plaat worden geïnstalleerd en vereisen wat werk maar de meeste laten zich heel eenvoudig monteren. U kunt het zelf opzetten zonder zorgen. Reken op 1 of 2 dagen met 2 of 3 personen, afhankelijk van de grootte, om uw zwembad te monteren. En eens het geïnstalleerd is, bent u goed voor enkele jaren. In tegenstelling tot opblaasbare zwembaden die niet buiten kunnen blijven in de winter, hoeft u dit type niet te demonteren.
Bovengronds, zelfdragend, half ingegraven of ingegraven zwembad… Wat zijn de verschillen?
Bovengrondse en zelfdragende zwembaden zijn hetzelfde. Ze worden niet ingegraven in de grond maar worden erop geplaatst. De structuur en de verstevigingssystemen zorgen voor de stabiliteit van de zwembadwanden. Je gaat het zwembad in via een ladder.
Een semi-ondergronds zwembad is een zwembad dat slechts voor de helft of aan één kant is ingegraven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een zwembad op hellende grond: Daarbij staat een kant boven de grond en een kant gelijk met de grond.
Een ingegraven zwembad is een zwembad dat volledig is ingebed in de grond en waarvan de randen op dezelfde hoogte zitten als de grond van uw tuin of terras. In dat geval hebt u geen ladder nodig.
En de look?
Rond, ovaal, vierkant of rechthoekig? Er is voor ieder wat wils. Er zijn zwembaden in alle soorten en maten. Qua design en materialen bestaan er nog steeds zwembaden in metaalplaat maar zijn de meeste uitgevoerd in hout of composiet.
- hout: wanneer het is behandeld tegen vocht geeft het uw zwembad een warmer en esthetischer uitzicht. Het is ongetwijfeld de meest ‘geklede’ afwerking, maar ook degene die het meeste onderhoud zal vergen.
- staal: een zwembad met een structuur in staalplaat kost minder en heeft als voordeel dat er geen onderhoud aan te pas komt. Het kan het hele jaar door en bij alle weersomstandigheden buiten blijven staan. Voor de liefhebbers: er bestaan ook staalplaten met houtlook.
- composiet: deze oplossing heeft een leuke look die zich gemakkelijk in uw tuin laat integreren en bovendien ergonderhoudsvriendelijk is. Een goed compromis dus!
Qua budget moet u gemiddeld rekenen op 1.000 euro voor een klein model in plaatstaal en ongeveer 4.000 euro voor een groter zwembad met houtafwerking.
Wat is de beste plaats voor uw zwembad?
Alvorens het te installeren moet u even nadenken over de beste plaats voor uw zwembad. Plaats het niet te ver van het huis zodat u kinderen in het oog kunt houden wanneer ze alleen zwemmen en denk eraan dat u toegang tot water en elektriciteit nodig hebt. Plaats uw zwembad ook niet te dicht bij de woning om wateroverlast bij lekken te voorkomen.
En er zijn nog andere vragen die u zich moet stellen:
- Staan er geen bomen die voor schaduw kunnen zorgen of waarvan de bladeren in het water kunnen vallen?
- Is de grond vlak of is er een helling?
- Zijn er stenen of wortels die de bodem van het zwembad kunnen beschadigZwembadonderhoud
Een filtersysteem maakt deel uit van de set om klein vuil (haar, bladeren, insecten, zonnebrandcrème, enz.) te verwijderen maar u doet er goed aan om groter vuil regelmatig te verwijderen met een net. De filter moet dagelijks draaien om het water schoon te houden. Om te voorkomen dat u tijdens het zwemmen last hebt van lawaai, laat u de pomp bij voorkeur ‘s ochtends draaien als u wakker wordt of ’s avonds voordat u gaat slapen.
De filter verwijdert zichtbare onzuiverheden, maar het is doorgaans wat u niet ziet dat het vervelendst kan zijn. Om te voorkomen dat uw water groen wordt, dient u regelmatig het chloorgehalte in uw water te controleren. Het kan ook nuttig zijn om producten tegen algen te gebruiken. Het is ook erg belangrijk dat er geen plooien in de bodem van uw zwembad zitten, want daar zet vuil zich vast en verandert het in algen.
Zwembad en wetgeving
Nog een laatste aspect: vraag uw gemeente om te zien welke stedenbouwkundige regels en veiligheidsvoorschriften u moet respecteren met betrekking tot de bouw van een zwembad. Sommige constructies vereisen een bouwvergunning en kunnen ook onderworpen zijn aan belastingen.