Leestijd: 2 min

Zo creëer je een cocoonsfeer

Ontspanning, rust en welzijn zijn de kernwoorden van cocoonen. Het geheim schuilt in de kunst om van je huis een soort cocon te maken. Maar welke interieurdecoratie gebruik je daarvoor? 

Decoratie met cocoonsfeer.

Cocoonen begint bij tijd nemen voor jezelf. En hoe kan je dat beter doen dan in comfortabele outfit te genieten van een goed boek, een kop warm geluk en een knetterend haardvuur… Voeg daar nog een behaaglijk interieur met een warme decoratie aan toe en je hebt alles in huis om op heerlijke wijze te herbronnen. De volgende cocoondecoratie is daarbij onontbeerlijk:

  • een cosy canapé: kies voor een supercomfortabele sofa, die je zin geeft om de avond onder een knusse plaid door te brengen.

  • een tapijt, plaids en kussens: voor de ultieme cocoonsfeer mik je op materialen zoals molton, tricot, kunstbont en fluweel. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie verzameling plaids en kussens.

  • natuurlijk hout: niets draagt meer bij tot de cocoonsfeer dan decoratie of meubelen in massief hout om je interieur een Scandinavische toets te geven.

De kleuren voor een cocooninterieur.

Vermijd te levendige, lentefrisse of koude kleuren. Opteer eerder voor herfstkleuren zoals bordeaux, oker en kastanje. Ook kun je vertrekken van beige– of grijstinten om een gedempte en rustgevende sfeer te creëren. Om het geheel nog extra in de verf te zetten, kun je accenten in oud roze, appelblauwzeegroen of andere pastelkleuren toevoegen.

Cocoonsfeer: het belang van licht.

In de winter worden de dagen korter en doet het gebrek aan licht zich al snel voelen. Aarzel niet om dat probleem op te lossen met een waaier aan lichtbronnen. Doof je grote verlichting en geef de voorkeur aan meerdere kleine lampjes. Verkies lampen met een warme lichtkleur om een behaaglijke omgeving te creëren. Ook kun je her en der mooie kaarsen in mooie lantaarns verspreiden. Zij tillen je cocoonsfeer naar een nog hoger niveau.

Een cocooninterieur dat aangenaam ruikt.

Decoratie is uiteraard cruciaal voor je cocoonsfeer maar er zijn nog andere aspecten. Ook geuren zijn onontbeerlijk. Daartoe volstaat het om enkele geurkaarsen, diffusers met essentiële oliën of geurstokjes te plaatsen om de hele ruimte heerlijk te laten ruiken. Reserveer florale en lichte geuren voor de zomer. Een cocoonsfeer creëer je eerder met geuren zoals vanille, mandarijn, sinaasappel, chocolade en kaneel.