Leestijd: 2 min

Zo kies je een dampkap voor je keuken

Sommige mensen gaan resoluut voor een uiterst discrete, geïntegreerde dampkap. Anderen geven dan weer de voorkeur aan een opvallende sierdampkap. Maar wat je ook kiest, houd er steeds rekening mee dat de juiste dampkap bijdraagt tot de goede werking van je keuken. Lees hier hoe je de juiste keuze maakt.

De afmetingen van de dampkap.

Een dampkap van de juiste grootte kiezen is kinderspel: tel gewoon aan elke kant van je kookplaat 15 centimeter extra. Is je kookplaat 60 centimeter breed, dan kies je idealiter een dampkap van 90 centimeter om de hele zone te dekken.

Recyclagedampkap of dampkap met afvoer?

Heel vaak wordt deze vraag beantwoord door de configuratie van je woning. Voor een dampkap met afvoer heb je immers een afvoer in de gevel nodig. Behoort dat niet tot de mogelijkheden? Geen probleem, dan kies je een dampkap met koolstoffilter in plaats van een dampkap met afvoer. Het enige nadeel daarvan is dat je de filter regelmatig moet vervangen.

Het vermogen van een dampkap.

Het vermogen van de dampkap wordt uitgedrukt in m³/u en vertegenwoordigt in realiteit de zuigkracht. Het doel bestaat erin om de lucht in de ruimte te vervangen door geurloze lucht. Daartoe volstaat een simpel rekensommetje: vermenigvuldig de grondoppervlakte van je keuken met de plafondhoogte en doe dat getal x10 voor een afvoerdampkap en x20 voor een afzuigkap. Voorbeeld: 15 m² x 2,5 m x 10 = 375 m3/u.

Het geluidspeil van de dampkap.

Een keukendampkap heeft een gemiddeld geluidsniveau van ongeveer 45 dB. Die waarde wordt gemeten wanneer de dampkap in de eerste stand (de laagste snelheid) staat. Toch bestaan er extra stille dampkappen, met een geluidspeil van ongeveer 35 dB. Wel moet je er rekening mee houden dat de krachtigste dampkappen meestal ook de lawaaierigste zijn. Een al te krachtige dampkap kun je dus maar beter links laten liggen.

Het design van de dampkap.

De voorbije jaren is de dampkap uitgegroeid tot een echt designvoorwerp. Dat is tevens de reden waarom sommigen ze in de verf zetten, eerder dan ze te verbergen in een vals plafond of te integreren in een meubel. Bovendien is de technologie zodanig geëvolueerd dat ook performante dampkappen voor kookeilanden tot de mogelijkheden behoren. Er bestaan zelfs wegklapbare dampkappen die uit het werkblad oprijzen.