Leestijd: 2 min

Zo maak je komaf met olievlekken op het terras

Het barbecueseizoen draait op volle toeren. Diners met vrienden of familie geven kleur aan je avonden en weekends op het terras. Helaas is een ongelukje snel gebeurd en landt er al eens een brochette op de grond. Wij leggen je uit hoe je die vervelende olievlekken uit je terrastegels verwijdert.

Oplossing tegen vetvlekken op een houten terras

Iedereen heeft het al eens meegemaakt: een vervloekt stukje worst dat onopgemerkt onder de tafel is gerold en pas de volgende dag wordt opgemerkt, nadat het een uit de kluiten gewassen vetvlek heeft nagelaten op je houten terras. Ook chips, olijven en andere aperitiefhapjes kunnen venijnige sporen achterlaten. Wij leggen uit hoe je ze weer verwijdert.

 • Ergens in je kast heb je ongetwijfeld een fles wit azijn staan. Verdun het met een beetje water, dep er een spons in en wrijf goed op de vlek, in de richting van de houtvezels.

 • Bij hardnekkige olievlekken kun je ook een beetje natriumbicarbonaat op de olievlek strooien.

 • Nog een alternatief is “Terre de Sommières”. Dit natuurproduct staat bekend om zijn absorptievermogen en is dan ook een uitstekend middel om olie te absorberen. Om vetvlekken van je houten terras te verwijderen ga je als volgt te werk:

  • Neem zoveel mogelijk olie weg met behulp van keukenpapier of een doek.

  • Breng vervolgens “Terre de Sommières” aan op de vlek en laat verschillende uren rusten.

  • Wrijf schoon met een doek en verwijder overtollig poeder met een stofzuiger.

Vetvlekken uit een stenen terras halen

Een beetje zonnecrème of een blaadje sla met vinaigrette volstaan om lelijke vlekken te maken op je terrastegels in blauwe steen. Steen is een poreus materiaal, waarin vet gemakkelijk doordringt. Vlekken verdwijnen na verloop van tijd vanzelf door slijtage, regen en zonneschijn. Heb je echter een hekel aan vlekken en wil je niet wachten tot de weersinvloeden je terras schoonmaken, dan bestaan er enkele oplossingen:

 • Een vetvlek van blauwe steen verwijderen doe je niet door er met water op te wrijven. Iedereen weet immers dat olie en water niet mengen.

 • Gebruik in plaats daarvan doeltreffende ontvettingsmiddelen of geschikte detergenten. Je vindt ze bij de leverancier van je blauwe steen of in je doe-het-zelfwinkel.

 • Wil je onmiddellijk komaf maken met de vlekken, wrijf dan wat brandalcohol of benzine op je blauwe steen met behulp van een doordrenkte doek.