Leestijd: 2 min

Zo onderhoud je je raamframes in pvc

Pvc-raamframes liggen goed in de markt dankzij hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, hun degelijke thermische isolatie en hun onderhoudsarme karakter. Wij leggen je uit hoe je je pvc-raamframes onderhoudt om ze zo lang mogelijk te laten meegaan.

Pvc-raamframes: onderhoudsgemak troef!

Pvc-raamframes garanderen een stuk meer gemoedsrust dan houten frames, die je regelmatig moet afschuren en verven. Toch zijn ze niet helemaal onderhoudsvrij. Het verdient aanbeveling om je pvc-raamframes minstens een keer per jaar te onderhouden. Een degelijk onderhoud maakt komaf met stof en vuil, dat zich op de raamframes afzet en zo de glans aantast.

Zo reinig je raamframes in pvc.

Het nadeel van pvcraamframes is dat eventuele schade erg moeilijk te herstellen is, en dat in tegenstelling tot schade aan houten raamframes. Om die reden mag je nooit een schuurspons gebruiken om pvc-raamframes te reinigen, anders krijg je krassen.

Geef bij het onderhoud van je pvc-raamframes dus de voorkeur aan een vochtige zachte doek en een lauw sopje met een scheutje azijn. Specifieke producten zijn overbodig. Gebruik vooral geen bijtende producten of huishouddetergent en reinig de raamframes nooit droog.

Grondige reiniging van pvc-raamframes.

Je doet er goed aan om naast de frames en de ramen zelf ook de mechaniek te reinigen. Denk er ook aan om de scharnieren en mechanismen van je raamframes te oliën, zodat ze onberispelijk en zonder te forceren opengaan. Houd tevens een schroevendraaier bij de hand om hier en daar wat schroefjes aan te draaien.

De dichtingen van de raamframes.

De dichtingen zijn de onderdelen van de raamframes die het snelst verslijten. Toch zijn het die dichtingen die de waterdichtheid van de raamframes verzekeren. Het is dus belangrijk om ze goed te verzorgen. Een goede dichting is soepel, een beetje elastisch en komt niet los. Indien nodig vervang je de dichtingen met speciaal daartoe ontwikkelde siliconen.

Reiniging en onderhoud van pvc-raamframes.

Nog een laatste tip: reinig je raamframes nooit wanneer het erg warm is. Het water verdampt dan te snel en laat sporen na op je raamframes. Wil je je pvc-raamframes toch in volle zomer reinigen, doe het dan in de vroege ochtend of in de late avond, wanneer de temperaturen gezakt zijn.