Leestijd: 2 min

Zonnedakpannen: mooi en functioneel

Zonnedakpannen zijn steeds meer in trek: u kunt er elektriciteit voor thuisgebruik mee produceren (net zoals met zonnepanelen) en tegelijk de esthetiek van uw dak vrijwaren …

Zonnedakpannen (ook fotovoltaïsche dakpannen genoemd) zijn niet echt nieuw. Ze werden ongeveer 18 jaar geleden in België uitgevonden door een onderneming uit het noorden van het land. Het principe is eenvoudig: een synthetische dakpan met fotovoltaïsche cellen produceert elektriciteit. Net zoals bij klassieke zonnepanelen wordt de elektrische kring gerealiseerd door de dakpannen met elkaar te verbinden.

Welke voordelen?

 • Lichtheid 
  Zonnedakpannen zijn veel lichter dan zonnepanelen, met hetzelfde rendement.
 • Esthetiek 
  Zonnedakpannen passen op natuurlijke wijze in het dak. Voor de afwerking kunt u kiezen uit hoekpannen, halve pannen en nokpannen. Bovendien verkleuren deze dakpannen niet, vermijden ze de vorming van mos, zijn ze vorstbestendig en onbreekbaar.
 • Besparingen op warm water 
  Zonnedakpannen zijn uitgerust met koelingskanalen zodat ze niet vervormd raken door de hitte. De gerecupereerde warmte kan worden gebruikt voor vloerverwarming. Men schat dat een gezin via dit systeem zo’n 15% kan besparen op zijn warmwaterfactuur.
 • Minder arbeid 
  Wanneer u bij nieuwbouw voor een dak met zonnedakpannen kiest, zult u slechts één keer voor de arbeid betalen (in tegenstelling tot bij andere zonne-installaties, waarbij u eerst de dakbedekker en vervolgens de installateur van de zonnepanelen moet betalen).
 • Bescherming van het milieu 
  Zonnedakpannen zijn volledig recycleerbaar. Aan het einde van hun levensduur kunnen ze gedemonteerd worden voor de recuperatie van hun onderdelen.
 • Flexibiliteit 
  Door hun geringe gewicht passen zonnedakpannen op elk type bestaand of nieuw dak. Ze zijn dus zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovaties.
 • Eenvoud 
  Voor de installatie is geen stedenbouwkundige vergunning vereist, tenzij in geval van beschermde monumenten of landschappen. Overigens werden er onlangs zonnedakpannen gebruikt voor de restauratie van een geklasseerd gebouw van Victor Horta in Jette. Alles kan!
 • Praktisch aspect 
  In geval van problemen kunt u een defecte zonnedakpan gemakkelijk vervangen.

Wat kost het?
Alles hangt af van het type dak en van de oriëntering van het huis en het dak. Voor een oppervlakte van ongeveer 40 m² met een goede zonne-oriëntatie, moet u rekenen op zo’n 20 à 25.000 euro, installatie inbegrepen. Wie niet meteen over het nodige budget beschikt, kan op voorlopige wijze valse zonnedakpannen installeren en deze later vervangen door fotovoltaïsche modules wanneer de fondsen beschikbaar zijn.