Leestijd: 3 min

Zonnewering, hoe bescherm je jezelf tegen de zomerzon ?

Hoewel iedereen graag geniet van het mooie weer, wordt het al snel ‘doef’ zoals we in Vlaanderen zeggen. De warmte kan drukkend en zwaar aanvoelen. Om zelfs bij erg warm weer van je tuin of terras te genieten, kun je je maar beter beschermen tegen de zon en wat schaduw opzoeken. Wij bekijken de verschillende oplossingen om je te beschermen tegen de zon.

Een parasol kiezen
Natuurlijk is er de ultrakleurrijke parasol (zelfs een beetje kitsch) met een witte plastic voet gevuld met zand die je onder de tafel zet… Maar er zijn ook parasols van een hoger niveau, met een zuiverder design. Die parasols hebben vaak een klassieker kleurtje dat overal bij past. De voet is niet meer van plastic maar van hout of metaal. Dit type van parasol plaats je niet meer in de tafel maar in een excentrische voet aan de kant van de tafel.

Zonnedoeken plaatsen

Deze schaduwdoeken zijn vaak driehoekig van vorm en zijn enkele jaren geleden op de markt gekomen. Dit is een erg sympathieke variant op de parasol. Dit type van zonnescherm oogt licht en esthetisch en weet heel wat klanten te verleiden, mede dankzij het feit dat het niet echt duur is. Bovendien creëer je zelf het gewenste design en kies je zelf waar je het wilt plaatsen. Andere keuzemogelijkheden hebben betrekking op de kleur van het doek, de hoogte waarop je het wilt plaatsen, enz.

Toch enkele kleine tips:

  • voorzie een zekere helling zodat het water eraf loopt
  • houd rekening met de oriëntatie van de zon om zeker te zijn dat de zone die je in de schaduw wilt plaatsen ook daadwerkelijk beschermd is tegen de zon.
  • voorzie bevestigingspunten op de gevel en of op palen met pal (om het doek in de hoogte te kunnen regelen).
  • zorg ervoor dat deze palen goed verankerd zijn in de grond en voldoende weerstand bieden bij felle regen of wind.

Pergola en bioklimaatpergola
Een pergola is niet te verwarren met een veranda:

  • pergola: open structuur op de flanken en gesloten bovenaan
  • veranda: ruimte die tegen het huis is aangebouwd en is afgesloten met ramen.

Deze structuur, die een echte uitbreiding van de woning vormt en het terras beschermt, is doorgaans uitgevoerd in hout of metaal. Ze is vaak bedekt met klimplanten die bijdragen tot de zonnebescherming. Deze structuur heeft als voordeel dat ze licht… en regen doorlaat. Een pergola wordt voornamelijk als zonnewering gebruikt, niet als bescherming tegen wind en regen.

Er bestaan ook bioklimaatpergola’s. Achter deze technisch klinkende naam schuilt simpelweg een systeem van richtbare lamellen. Daarmee kun je de schaduw en zoninval de hele dag door naar wens regelen. Deze iets duurdere variant, biedt het voordeel dat hij beter beschermt tegen de regen aangezien de lamellen in hun horizontale stand een waterdichte bescherming vormen.

Houten jaloezieën voor buiten

Nog een systeem voor zonnebescherming zijn de buitenjaloezieën. Dit type van zonnewering wordt gebruikt wanneer je al een terrasbedekking hebt maar wanneer je de zonnestraling van buitenaf wilt filteren. De lamellen laten zich eenvoudig installeren en gebruiken en kunnen worden geopend en gesloten op maat van de zon. Er is echter een nadeel aan verbonden: zoals elk houtelement dat een tijd wordt blootgesteld aan regen en zon, vergt dit systeem onderhoud. Het verdient aanbeveling om het hout jaarlijks af te schuren en te behandelen om de levensduur te verlengen.