Rijwoningen in Brussel
Leestijd: 3 min

Dinsdagochtend is het beste moment om op zoek te gaan naar een woning

Brussel, 20 juni 2024 - Het beste moment om online op zoek te gaan naar een woning is dinsdagochtend. Die dag verschijnen meer dan 19% van de zoekertjes op Immoweb. Dat blijkt uit onderzoek van het vastgoedplatform. 85% van de zoekertjes worden geplaatst op weekdagen. De oorzaak daarvan is wellicht dat 90% van de zoekertjes afkomstig zijn van vastgoedagentschappen en makelaars. Huizenjagers kunnen er beter vroeg bij zijn want de piek van zoekertjes ligt steeds tussen 5 en 6 uur ‘s ochtends.

Eerder doorheen de week of toch het weekend? 

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag zijn de dagen waarop 72% van de zoekertjes voor panden online worden geplaatst, zowel door professionals als door particulieren. Dinsdag is de dag met het hoogste aantal nieuwe zoekertjes (19,2%), met een piek om 6 uur ‘s ochtends wanneer 8,8% van de zoekertjes van die dag worden gepubliceerd.

Het weekend is eigenlijk niet het ideale moment om op zoek te gaan naar een woning. Dat komt omdat 90% van de zoekertjes op ons platform geplaatst worden door vastgoedmakelaars en zij zijn meestal minder actief in het weekend” zegt Piet Derriks, managing director van Immoweb. Het is zelfs zo dat zoekertjes die op zaterdag op Immoweb geplaatst worden slechts 10% van de wekelijkse zoekertjes zijn. Zoekertjes die op zondag geplaatst worden, tellen zelfs maar voor 4,2% van alle zoekertjes.

Hoewel makelaars minder zoekertjes plaatsen op zondag, is het een van de populairste dagen voor particulieren. 15,1% van de wekelijkse zoekertjes in deze categorie worden op die dag online geplaatst. Voor maandag is dit 16,7%. Zoekertjes van particulieren zijn goed voor 10% van het totale aantal woningen dat te koop wordt aangeboden op het platform.

Concluderend: om je kansen op het vinden van de ideale woning te maximaliseren, kun je het beste doordeweeks zoeken, vooral op dinsdag, woensdag en donderdag.

De ideale woning behoort toe aan degenen die vroeg opstaan!

Of het nu doordeweeks is of in het weekend, Immoweb heeft een gouden regel voor het vinden van de woning van je dromen: ga heel vroeg in de ochtend op zoek!

Van maandag tot vrijdag is de periode van 5 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s ochtends cruciaal, aangezien 14% van de dagelijkse zoekertjes in deze periode online gezet wordt. De oorzaak van deze piek ligt bij het automatiseringsysteem van het platform: een vastgoedmakelaar kan een zoekertje indienen tijdens diens werkuren, en door de automatisering wordt dit zeer vroeg de volgende ochtend zichtbaar. Geen zorgen, voor degenen die graag uitslapen is er ook een goede periode van 12 uur tot 17 uur. Dan worden 29% van de zoekertjes voor woningen online geplaatst, met een piek om 16 uur (6,4%).

In het weekend is er een gelijkaardige piek te zien tussen 5 en 6 uur op zaterdag, met 30% van de zoekertjes die dan online gezet worden. Deze trend doet zich niet voor op zondag, wanneer er twee pieken zijn: één om middernacht, goed voor 6% van de zoekertjes van die dag, en één tussen 11 en 16 uur, goed voor 29% van de zoekertjes van die dag.

Methodologie

Studie gebaseerd op zoekertjes door professionals en particulieren, voor zowel appartementen als huizen, te koop geplaatst op Immoweb tussen 1 mei 2023 en 1 mei 2024. Voor elk zoekertje werden de exacte datum en het tijdstip van publicatie geregistreerd. 

Tijdstip van publicatie: tijdstip waarop het zoekertje voor het eerst online verscheen. Het tijdstip werd afgerond op het dichtstbijzijnde ronde uur. Onze studie is gebaseerd op beschrijvende analyses die zijn uitgevoerd op deze database met zoekertjes.

Over Immoweb

Al meer dan 25 jaar is Immoweb het grootste digitale vastgoedportaal in België waar kopers en verkopers, huurders en verhuurders elkaar vinden. Immoweb is de eerste halte voor elke Belg die droomt van vastgoed: elke dag vind je bijna 150 000 eigendommen te koop of te huur. Immoweb biedt het meest volledige aanbod vastgoed: huizen, appartementen, bouwgronden, garages, kantoren, winkels en industriële panden, van nieuwbouw tot uitzonderlijke historische panden. Dankzij onze gratis schattingstool weten eigenaars snel hoeveel hun vastgoed waard is. Kopers kunnen in één klik een simulatie voor een hypotheek krijgen via ons geïntegreerde leningaanbod. Ook kunnen zowel huurders als eigenaars zich verzekeren via Immoweb Protect.Volg ons nieuws en inzichten over de vastgoedmarkt op https://www.immoweb.be/nl/page…

Over de AVIV group

De AVIV Group is een van de grootste digitale vastgoedtechbedrijven ter wereld en een dochteronderneming van Axel Springer. AVIV’s unieke portefeuillie van toonaangevende merken omvat verschillende van Europa’s bekendste vastgoedzoekertjessites: Groupe SeLoger en Meilleurs Agents (Frankrijk), Immowelt Group (Duitsland), Immoweb en Realo (België) en Yad2 (Israël) die samen meer dan 2.000 mensen tewerkstellen. De AVIV-groep heeft ook belangen in bedrijven als Homeday en Zumper.

Perscontact

Celien Van Hoeymissen
FINN Agency
[email protected]
+32 497 36 73 34

Gepubliceerd op 20 juni 2024