co-housing
Leestijd: 3 min

Cohousing in de kijker: waarom is dit écht iets voor jou?

Het concept cohousing kende de afgelopen tien jaar een duidelijk opwaartse trend. Aan deze alternatieve woonvorm hangen dan ook een aantal onmiskenbare voordelen vast. Waarom cohousing echt iets voor jou zou kunnen zijn, lees je in deze blog.

Wat is cohousing?

De meest gangbare definitie van een cohousingproject is een woonvorm waarin iedere bewoner over zijn privéwoning beschikt. Maar tegelijkertijd deelt hij ook minstens één gemeenschappelijke leefruimte, zoals een keuken, badkamer of ontspanningsruimte met de andere bewoners van het woonproject. Ook de tuin is meestal gemeenschappelijk goed. Je leeft dus niet met zijn allen samen onder één dak.

Bovendien staan alle bewoners samen in voor het beheer van deze gemeenschappelijke ruimtes. Met andere woorden: cohousen is een woonvorm waarin je jouw meest sociale beentje dient voor te zetten.

Opgelet: cohousing is maar een van de vele gemeenschappelijke woonvormen. Andere voorbeelden zijn: cowonen, kangoeroewoningen, woongroepen, leefgemeenschappen en gemeenschapshuizen. Elk geven ze hun eigen invulling aan het concept samenwonen.

Wat zijn de grote voordelen van cohousing?

De meeste mensen die voor een cohousingavontuur kiezen, geraken om de volgende redenen overtuigd:

Groepsgevoel en praktisch gemak

Je kinderen die samen met andere kindjes in de gemeenschappelijke tuin spelen, een gepensioneerde buur die voor een avondje als babysit inspringt, traditionele kookavondjes met de buren in de gemeenschappelijke keuken, samen instaan voor de goede staat van het woonproject, … Het smeden van een sociale band met de buren is een van de voornaamste redenen waarom mensen voor een dergelijk woonavontuur kiezen. En bovendien: iedereen is dichtbij, dus een handje hulp is snel gevonden.

Dit alles draagt vaak bij tot een groter samenhorigheidsgevoel én dus ook tot meer individueel geluk. En dat over verschillende generaties en sociale groepen heen.

gedeelde keuken cohousing drie jonge mensen

Bij cohousing is er sprake van minstens één gemeenschappelijke leefruimte, zoals een keuken, badkamer of ontspanningsruimte.

Vaak ecologischer wonen

Als jij al helemaal warm wordt van bovenstaande scenario’s, dan zul je ook snel de link met het milieu begrijpen. Want samen zorgen voor één grote gezamenlijke woning, betekent dat je wellicht ook sneller samen initiatieven zult nemen om de energiefactuur en de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden.

Bovendien zijn veel moderne cohousingprojecten zodanig ontworpen dat ze bovengemiddeld sterk scoren op vlak van ecologie. Dit door verder te kijken dan pure hernieuwbare energie of een verlaagd energieverbruik.

Denk aan een project dat bewust op korte fietsafstand van een stadscentrum wordt gebouwd en waar enkel deelauto’s mogen gebruikt worden. Op deze manier kunnen de bewoners in het groen wonen én dragen ze hun steentje bij aan een beter milieu.    

Toegang tot prachtprojecten

Om verschillende bewoners te kunnen herbergen binnen één groot woonproject heb je ruimte nodig. Veel ruimte.

Net omdat cohousing gericht is op een speciale manier van samenwonen, leidt dit vaak tot architecturaal interessante projecten. Het ontwerp ontstaat namelijk vanuit de noden van een heel diverse groep van bewoners, die meestal omwille van de sociale interactie op zoek zijn naar een dergelijk project.

Die architecturale creativiteit geldt eens te meer voor renovatieprojecten waarin een oud gebouw wordt omgetoverd tot cohousingproject. Van voormalige industriegebouwen over omgebouwde dierenstallen tot zelfs een oude school of rijkswachtkazerne: de mogelijkheden zijn enorm.

gedeelde tuin cohousing project samen groenten kweken

Veel moderne cohousingprojecten zodanig ontworpen dat ze bovengemiddeld sterk scoren op vlak van ecologie.

Vlaanderen moet nog inhaalbeweging maken

Momenteel staan Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het verst in een regelgevend kader dat cohousing haalbaarder moet maken. Een eenvoudigere toegang tot gemeenschappelijk wonen maakt in deze gewesten namelijk effectief deel uit van de wetgeving.

Vlaanderen beschikt momenteel nog niet over een specifiek wetgevend kader. Al hebben zij intussen wel bepaalde initiatieven opgestart, zoals het versoepelen van verouderde verkavelingsvoorschriften. Er beweegt dus heel wat, maar cohousing kan zeker nog een extra duwtje in de rug gebruiken in verschillende delen van het land.

Leuk cohousingproject in jouw buurt?

Ben jij helemaal into cohousing? Dan is het tijd om te kijken of er in jouw regio een spannend nieuwbouwproject op til staat. Of wie weet vind je wel een leuk pand om zelf om te toveren tot een kleinschaliger samenwoonproject? Neem een kijkje in onze uitgebreide database van woningen. Veel succes!

Vind een woonproject in jouw regio
Gepubliceerd op 28 maart 2023

Meer artikelen