De huurprijs verhogen: mag dat zomaar?
Mag een verhuurder zomaar de huurprijs verhogen? Of komen er bepaalde voorwaarden bij kijken? In dit artikel leggen we uit hoe huurprijsverhogingen precies werken. Dé codewoorden zijn hoe dan ook “goede afspraken maken”.
Inhoudstafel
Wat zegt de wet over huurprijsverhogingen?
Er zijn twee soorten van huurprijsverhoging: een huurindexering of een prijsverhoging na renovatiewerken. Bij een spontane, niet-gemotiveerde hogere huurprijs is het verdict duidelijk: een verhuurder in ons land mag niet zomaar de huurprijs verhogen. Niet na één jaar, niet na meerdere jaren.
Het is wél toegelaten om de afgesproken huurprijs bij het ondertekenen van het huurcontract jaarlijks te indexeren. Ieder jaar wordt de kostprijs van het dagelijks leven onder de loep genomen. Hiervoor wordt er gekeken naar de gezondheidsindex. Wordt het leven duurder, dan zal de huurprijs in verhouding meestijgen.
Huurindexering: hoe werkt het?
Is ieder huurcontract dan automatisch gekoppeld aan een huurindexering? Toch niet. Verhuurders mogen deze indexering enkel toepassen in hun huurprijsberekening als dat expliciet schriftelijk in het contract is opgenomen. Regel twee: een verhuurder mag deze indexering maar één keer per jaar doorvoeren en dat op de verjaardag van de ingangsdatum van het huurcontract. Met andere woorden, de nieuwe huurprijs loopt dan vanaf exact één, twee, drie,… jaar na de datum van ondertekening.
Zijn er verschillen tussen de gewesten?
Zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staan een huurindexering toe. Zij baseren zich hiervoor op dezelfde, nationale gezondheidsindex.
Wat wel per gewest verschilt, zijn de zogenaamde correctiefactoren. Verhuurders van onvoldoende energiezuinige woningen kregen tussen 2022 en 2023 een jaar lang een verbod opgelegd om hun huurprijzen te indexeren. Dit om hun huurders te beschermen tegen de toenmalige hoge inflatie en energiekosten.
Dit verbod is intussen opgeheven. Toch hebben bepaalde gewesten bijkomende maatregelen genomen om huurders van energieverslindende woningen in bescherming te nemen tegen een niet-correcte huurprijs. In Vlaanderen, Wallonië en Brussel is er bijvoorbeeld mogelijk sprake van een correctiefactor. Vanaf een bepaald EPC-label én afhankelijk van de startdatum van het huurcontract wordt je huurprijs naar beneden bijgesteld. Pas bij een nieuw huurcontract of een voldoende groen EPC-label is deze correctiefactor niet meer van toepassing.
Wat bij renovatiewerken?
Naast indexeren kunnen verhuurders ook een huurprijsverhoging voorstellen na het uitvoeren van verbeterings- of renovatiewerken die de waarde van de woning aanzienlijk doen verhogen.
Denk hierbij aan:
- Isolatiewerken
- het vervangen van oude verwarmingsinstallaties
- het plaatsen van zonnepanelen
- Maar ook: het installeren van een gloednieuwe keuken of badkamer
Zelfs als de hele buurt rondom de huurwoning een geweldige make-over krijgt mag de verhuurder in principe een dergelijk voorstel doen als hij vindt dat hiermee de waarde van zijn pand de hoogte ingaat. Verhuurders moeten hier wel voorzichtig mee omgaan: ze kunnen enkel een huurverhoging doorvoeren als de huurder hiermee akkoord gaat.
Opgelet: ook hier kunnen de voorwaarden per gewest verschillen. Ontdek ze voor:
Onenigheid tussen huurder en verhuurder: en nu?
Huurders hebben natuurlijk het recht om bezwaar aan te tekenen tegen een in hun ogen onrechtvaardige huurprijsverhoging. Dat kan via de vrederechter. In eerste instantie blijft het natuurlijk belangrijk om rustig in dialoog te gaan met de verhuurder. Kom je er samen niet uit, dan kan je alsnog verdere stappen overwegen, al dan niet in samenspraak met een professional.
Conclusie: huurprijs verhogen? Ja, dat kan (maar wel binnen de regels)
Zoals je hierboven kon lezen, bestaat er een afgelijnd kader rond de huurprijzen in de verschillende gewesten in ons land. Hoe dan ook blijft het zowel voor verhuurders als huurders cruciaal om zich vooraf voldoende te informeren over de regels en voorwaarden hierrond. En om in goede onderlinge verstandhouding het huurcontract te ondertekenen.
Op zoek naar extra huur- of verhuurtips? Neem je tijd om te landen op onze uitgebreide Immoweb-blog!