Twee groene appels in de hand gehouden
Leestijd: 2 min

Een appartement huren: wat zijn gemeenschappelijke kosten?

Ben je op zoek naar een leuk huurappartement? Dan is het belangrijk om alle huurkosten goed in kaart te brengen. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met de maandelijkse huurprijs, maar ook met gemeenschappelijke kosten die je moet betalen. Wat houden deze kosten precies in?

Naast de huurprijs van het appartement moet je als huurder ook nog gemeenschappelijke kosten betalen. Deze kosten kunnen erg verschillen en ook snel oplopen. In een nieuwbouwcomplex zullen deze kosten lager liggen dan in een ouder appartementsgebouw.

Wat zijn gemeenschappelijke kosten?

Gemeenschappelijke kosten zijn kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Denk maar aan de onderhoudskosten aan het gebouw (de lift en het water-, gas- en brandstofverbruik), de kosten van de syndicus of het loon van de poetsdienst voor de gemeenschappelijke delen. Het bedrag wordt bepaald door de oppervlakte van de gemeenschappelijke delen, de staat, het bouwjaar van het gebouw en het aantal wooneenheden.

Hoe worden deze kosten vastgelegd?

In de meeste gevallen worden de gemeenschappelijke kosten forfaitair vastgelegd in het huurcontract . Dat wil zeggen dat je als huurder een vast bedrag per maand moet betalen voor de onkosten. Wanneer de kosten op deze manier zijn vastgelegd, worden ze niet geïndexeerd en veranderen ze niet tijdens de looptijd van je huurcontract, tenzij dit expliciet in het huurcontract vermeld wordt.

Hoeveel moet je betalen?

Hoewel de gemeenschappelijke kosten erg kunnen verschillen, moet je toch rekening houden met ongeveer 80 euro per maand in een nieuw appartementsgebouw. Voor oudere gebouwen kunnen de maandelijkse kosten oplopen tot wel 200 euro. Naast het onderhoud van het gebouw moet je daar immers ook meebetalen aan renovatiewerken. Informeer je dus steeds goed over het bedrag van de gemeenschappelijke kosten voor je een huurcontract tekent.

Hoe kan je gemeenschappelijke kosten betalen?

Gemeenschappelijke kosten kan je op twee manieren betalen:

  • ofwel krijg je maandelijks een forfaitair (en dus vast) bedrag aangerekend
  • ofwel kies je voor een afrekening op basis van de werkelijke kosten en lasten

In het laatste geval betaal je maandelijks een provisie. Nadien krijg je eenmaal per jaar een afrekening van de werkelijke uitgaven.

Helemaal voorbereid? Vind je ideale huurwoning op Immoweb.

De snelste weg naar je nieuwe woning, dat is de zoekertjespagina van Immoweb. Wij zijn al jarenlang de nummer 1 zoekertjessite in België. Bij ons ben je dus aan het juiste adres voor je nieuwe huis of appartement.

Vind de huurwoning van je dromen

Meer artikelen