Vinger die op de knop van een rookmelder drukt
Leestijd: 2 min

Rookmelders vanaf 1 januari 2020 verplicht in élke Vlaamse woning

Elk jaar opnieuw eisen woningbranden tientallen mensenlevens in ons land. Om dat aantal te doen dalen, verplicht de Vlaamse regering dat in alle Vlaamse woningen vanaf 1 januari 2020 rookmelders hangen. Maar waar moet je ze hangen? Hoeveel moet je er hangen? Kan je om het even welke rookmelder kopen? Wij zochten uit hoe je wettelijk in orde bent.

Al sinds 2013 zijn rookmelders verplicht in huurwoningen, studentenwoningen, sociale woningen, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Vanaf 1 januari 2020 wordt die verplichting uitgebreid naar álle woningen in Vlaanderen. Wat dat voor jou betekent? Wij geven het antwoord op 7 prangende vragen.

Vanwaar de verplichting?

Veel meer dan vuur, maakt rook de meeste slachtoffers bij een brand. Rook is niet alleen verstikkend, maar verspreidt zich ook razendsnel. Rookmelders waarschuwen ons tijdig voor een brand. Vooral ‘s nachts zijn ze van levensbelang, want dan nemen ze de functie van onze neus over. Als we slapen, schakelt onze neus zichzelf namelijk uit. Als het brandt, worden we dus niet wakker van de geur. Zodra een rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat we wakker worden en ons in veiligheid kunnen brengen.

Hoe ben je wettelijk in orde?

Om wettelijk in orde te zijn, moet er in je woning, appartement of studio op elke verdieping minstens één rookmelder hangen. Zijn je kelder en zolder rechtstreeks toegankelijk, dan moeten ze ook een rookmelder krijgen. In kamerwoningen, zoals studentenkoten, moet er bovendien in elke kamer een rookmelder aanwezig zijn.

Waar hang je de rookmelders het best?

Ga voor elke ruimte na wat de kortste vluchtweg naar buiten is. Hang dan op elke verdieping een rookmelder in de ruimte(s) die je door moet op weg naar de buitendeur. Voor de meeste woningen zullen dat de inkomhal en nachthal(len) zijn. Je hangt de rookmelders best aan het plafond, zo centraal mogelijk in de ruimte. Let erop dat elke rookmelder minstens een halve meter van de hoeken hangt.

Waar hang je best geen rookmelders?

Hoe meer rookmelders, hoe beter. Toch zijn er enkele ruimtes waar een rookmelder af te raden is. De keuken, badkamer en garage zijn geen goede plaatsen om rookmelders te hangen, omdat de toestellen daar vaak vals alarm kunnen geven. Het is beter om de rookmelders daar te vervangen door hittemelders. Je kunt uiteraard wel rookmelders in de aanpalende ruimtes hangen.

Waar kun je rookmelders kopen?

Rookmelders vind je in alle doe-het-zelfwinkels, in gespecialiseerde zaken en in allerlei webshops.

Waarop moet je letten bij de aankoop?

Als je rookmelders koopt, houd dan rekening met de volgende zaken:

CE-gemarkeerd

De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en moet aan de NBN EN 14604- norm voldoen. Je vindt deze info op de verpakking.

Batterij

Zowel modellen met een vervangbare batterij als met een niet-vervangbare batterij zijn reglementair:

  • Niet-vervangbare batterij: kies een model waarvan de batterij minstens 10 jaar meegaat
  • Vervangbare batterij: weet dat je de batterij af en toe zal moeten vervangen

Testknop

Je test best maandelijks of je rookmelders nog werken. Kies dus altijd een model met een testknop. Dan volstaat een simpele druk op de knop.

Heeft de verplichting impact op je brandverzekering?

De verplichting heeft geen gevolgen voor je brandverzekering, want verzekeraars verplichten geen rookmelders.

Protect Home Insurance, dé brandverzekering voor huurders

Als je een woning, appartement of studio huurt, is het belangrijk je goed te verzekeren. Protect Home Insurance dekt niet alleen je huuraansprakelijkheid en beschermt je tegen onvoorziene rampen, je geniet ook van exclusieve voordelen, zoals 24/7 bijstand.

Meer over Protect Home Insurance

Meer artikelen