man en kind kijken naar houten woning met zonnepanelen
Leestijd: 3 min

Je EPC-score verbeteren: welke renovatie-ingreep zorgt voor de grootste boost?

Energie is een van de meest kostbare – en vaak ook kostelijke – goederen in ons leven. Je woning is dus maar best zo goed mogelijk uitgerust om die energie zo efficiënt mogelijk te verbruiken. Dankzij energieauditor ImmoPass weten we nu welke renovatie-ingrepen het meest lonen in de praktijk om je EPC-score te verbeteren. Waar gok jij op?

Testcase bij 32 woningen

ImmoPass licht woningen door op basis van een gedetailleerde energieaudit. Een dergelijke audit geeft de bewoners de kans om de energetische renovatie van hun huis op een doordachte manier en volgens hun beschikbare budget aan te pakken.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat ImmoPass vandaag over een schat van interessante informatie beschikt. Zij zien namelijk dagelijks met welke tekortkomingen te renoveren woningen vandaag kampen en wat de grootste opportuniteiten zijn om hun EPC-scores zo snel mogelijk te verbeteren. 

Zo verzamelden ze data van 32 bestaande woningen waarop ze een energieaudit uitvoerden. De grootte van deze woningen (bruto bewoonbare oppervlakte) varieerde telkens tussen de 200 en 250 m2.

Belangrijke kanttekening: ImmoPass maakt een onderscheid tussen de winst in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2/jaar) en de te boeken winst in percenten (%). Waar het eerste cijfer weergeeft wat de effectieve energiewinst in de praktijk zou zijn, geeft het percentage weer met hoeveel de EPC-score de hoogte in zou gaan.

De snelste EPC-winst: zonnepanelen

Kiezen is verliezen, maar niet in het geval van energetisch renoveren. Elke kleine verbetering die je doorvoert, levert energiewinst op die ook meteen voelbaar zal zijn op je maandelijkse facturen.

Het grootste potentieel voor verbetering, volgens de data van Immopass, ligt in het installeren van zonnepanelen. Dit zou – over alle geauditeerde woningen heen – een winst van 38% opleveren in EPC-score, omgerekend goed voor een effectieve energiewinst van 41 kWh/m2/jaar.

Zonnepanelen zijn trouwens niet de enige vorm van hernieuwbare energie die een mooi positief verschil maken. Ook warmtepompen (29% en 67 kWh/m2/jaar winst) doen het uitstekend.

Lopen we het rijtje van energievriendelijke technieken verder af, dan blijken ook de installatie van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (16% en 23 kWh/m2/jaar winst) of van een warmtepompboiler (8% en 9 kWh/m2/jaar winst) een goede stap vooruit.

witte warmtepomp buitenunit verlichte woning
Zonnepanelen zijn niet de enige vorm van hernieuwbare energie die een mooi positief verschil maken voor je EPC-score. Ook warmtepompen doen het uitstekend.

De meest duurzame energiewinst: dakisolatie

Kijken we niet naar pure EPC-winst, maar naar duurzame energiewinst op lange termijn, dan steekt dakisolatie met kop en schouders boven alle andere renovatie-ingrepen uit. De gemiddelde winst over alle 32 woningen heen bedraagt maar liefst 155 kWh/m2/jaar, bijna het viervoud van de winst via zonnepanelen. De algemene EPC-score zou dankzij deze ingreep met 31% verbeteren.

Vervolledigen het rijtje:

  • Muren: 99 kWh/m2/jaar of 34% EPC-winst
  • Vloeren: 34 kWh/m2/jaar of 17% EPC-winst
  • Ramen: 25 kWh/m2/jaar of 9% EPC-winst

Een gezonde mix rendeert het best, maar…

Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat bovenstaande cijfers fors samenhangen met de staat van de bezochte woningen voor er nog sprake was van een renovatie. Hoe energieverslindender de woning, hoe meer potentieel voor verbetering er dus nog was.

Toch bieden bovenstaande data van ImmoPass een mooi beeld van waar de grootste opportuniteiten liggen om je woning naar een energie-efficiënter niveau te tillen. Een gezonde mix tussen oplossingen op lange termijn (dakisolatie, muurisolatie, …) en technieken op basis van hernieuwbare energie (zonnepanelen, warmtepomp, …) zal in theorie altijd het beste en meest rendabele resultaat opleveren.

Is de combinatie financieel niet haalbaar op korte termijn, dan is een doordacht stappenplan – al dan niet op basis van een energieaudit – nooit een slecht idee. Het biedt je zwart op wit een houvast en is in het geval van een audit onderbouwd met realtime verbruiks- en kosteninschattingen.

man brengt rotswol isolatie aan op zolder
Kijken we niet naar pure EPC-winst, maar naar duurzame energiewinst op lange termijn, dan steekt dakisolatie met kop en schouders boven alle andere renovatie-ingrepen uit.

Leer ook je eigen woning beter kennen via ImmoPass

Heb je zelf ook (energetische) verbouwplannen, maar weet je helemaal niet waar te beginnen? De waarheid ligt in de cijfers. Een energieauditor zoals ImmoPass geeft richting aan jouw renovatieavontuur en dat op jouw eigen tempo. Maak kennis met hun diensten en probeer het zelf uit!

Ontdek de energieaudits van ImmoPass
Gepubliceerd op 7 augustus 2024

Meer artikelen