burenruzie
Leestijd: 4 min

Burenruzie voorkomen? Neem vooral zelf het initiatief

Zijn burenruzies te vermijden? Een positieve eerste indruk bij je nieuwe buren is geen garantie op een leven zonder kopzorgen met de mensen aan de andere kant van de haag of muur. Toch is een goede start belangrijk. Hoe neem je die en wat kan je alsnog doen om een eventuele scheve situatie recht te trekken?

Leer je buren zo snel mogelijk kennen

Een eerste kennismaking hoeft niet te wachten tot je al een aantal maanden gesetteld bent in je nieuwe woning. Wil je meer te weten komen over de buurt waar je mogelijk gaat wonen? Bel al eens aan bij de buren en koppel het nuttige aan het aangename.

Kies je voor een nieuwbouw? Misschien kunnen ze je meer vertellen over wat er vroeger op de bouwgrond gaande was. Altijd interessant met het oog op toekomstige grond- of funderingswerken. Ligt je toekomstige woning onderaan een sterk hellende straat? Vraag eens na of er vaak problemen zijn bij stormweer. Hoe is het leven in de buurt, de omgang met de anderen? Allemaal vragen die een beter beeld kunnen schetsen van je mogelijke toekomst.

Maar vooral: stel jezelf voor. Maak die eerste positieve indruk, ook al val je straks voor een andere bouwgrond of woning. Het is meteen een ijsbreker voor een eventuele volgende ontmoeting.

Persoonlijke vetes…

Er bestaan twee soorten burenruzies: ruzies omdat iemands belangen werden geschaad en vetes op basis van een verschillende levensstijl.

Tegen dat tweede type burenruzies kan je vaak weinig doen. Je kan namelijk niet zomaar iemands manier van leven veranderen. Als je op voorhand weet dat je buurman elke zondagochtend het gras afrijdt of in zijn boomhut kruipt om vogels te spotten, dan kan je wel proberen om hier rekening mee houden. En als je bijvoorbeeld zelf muzikant(e) bent, zal je jouw instrument niet voor de rest van je leven aan de kant laten staan. Je kan je buur hier wel op voorhand attent op maken, om zo onaangename verrassingen te vermijden. Misschien ontdek je wel gedeelde interesses?    

Je kan niet zomaar iemands manier van leven veranderen. Als je op voorhand weet dat je buurman bijvoorbeeld elke zondagochtend het gras afrijdt, dan kan je hier wel rekening mee houden.

… versus bouwkundige vetes

Anders is het wanneer er onenigheid ontstaat over ingrepen aan je huis of tuin. De meeste bepalingen hierrond staan namelijk opgelijst in stedenbouwkundige en lokale verkavelingsvoorschriften:

  • Wat is de maximale toegestane hoogte van de haag of boom die je wenst te plaatsen?
  • Op welke afstand van de perceelsgrens moet je tuinhuis staan?
  • Moet je nieuwe carport vergund zijn?
  • Mag je zomaar een veranda bijplaatsen waar je wil?

Elke mogelijke ingreep of aanpassing aan je huis of tuin kan mogelijke gevolgen hebben voor je buren. Door de plannen voor je uitbouw verliezen ze een stuk van hun mooie uitzicht vanuit hun keuken. Of dat kleine boompje wordt straks een enorme mastodont die het zonlicht van je buren wegneemt.

Laat je buren voelen dat zij betrokken zijn bij de zaak, dat je ook hun kant van het verhaal probeert te begrijpen. Informeer hen in alle eerlijkheid, maar geef ook niet alle details prijs. Zo voorkom je dat je op je woorden wordt gepakt als er toch ooit onenigheid optreedt.  

Betekent dit dat je altijd en overal rekening dient te houden met de mening van je buren? Nee, maar veel problemen zijn wel vermijdbaar door zo goed mogelijk de regels te volgen. En door in dialoog te gaan. Die nieuwe carport van je buren, die komt misschien wel een stukje boven jouw haag uit, maar door akkoord te gaan met hun plannen, zijn ze wellicht ook sneller bereid in te stemmen met jouw toekomstige verbouwplannen.

De grootste stoornissen tussen buren? Beplantingen, omheiningen en geluidshinder.

Extra aandacht voor de gemene muur

Beplantingen, omheiningen en geluidshinder zijn de grootste stoornissen tussen buren. Goede afspraken kunnen toekomstige burenruzies al vroeg in de kiem smoren.

Dat geldt eens zo sterk voor de afspraken rond de gemene muur. Bouw je tegen een naburig huis aan, dan maak je gebruik van deze muur. Om die ‘gemeen’ te maken, dien je de muur ‘over te nemen’. Met andere woorden, je deelt in de kosten van deze muur. Hoeveel die kosten bedragen, bepaalt de landmeter. Nadien dien je deze overname ook officieel te registeren.

Toch duiken er heel vaak discussies op rond deze gemene muur:

  • De gemene muur blijkt volledig op het perceel van je buurman te staan, waardoor hij eist dat je het ingenomen deel van zijn bouwgrond vergoedt.
  • Wie betaalt de (akoestische) isolatie tussen beide woningen?
  • Je buur heeft problemen met het feit dat je dakrand boven de zijne uitkomt.

In dit soort gevallen is het aangeraden om problemen te voorkomen en tijdig in dialoog gaan met je buur. En om een professional in te schakelen wanneer één van de partijen met twijfels of vragen zit. Leg jullie afspraken ook steeds schriftelijk vast, zodat hier later geen discussie over ontstaat.

Toch een burenruzie in de maak? Hoe blus je het vuur?

Ook al staat iets zwart op wit, wanneer iemand koste wat kost zijn gelijk wil halen, probeert hij zelfs de duidelijkste regels in zijn voordeel om te buigen. Wat moet je dan doen? Want een smeulend vuurtje kan snel aanwakkeren. Gooi vooral geen olie op dat vuur.

Komen jullie er absoluut niet uit, schakel dan een bemiddelaar in. Indien mogelijk, iemand die veel vertrouwen geniet bij beide partijen, respect afdwingt en niet bevooroordeeld is. Ook in veel steden en gemeenten kan je terecht voor gratis bemiddeling. De uitkomst hiervan is echter niet bindend.

Bij een erkend bemiddelaar kan je terecht voor een officiële – maar ook betalende – bemiddeling. In tegenstelling tot bij een informele bemiddeling mag vertrouwelijke info niet zomaar gebruikt worden in een eventuele latere rechtszaak. De uitkomst van zo’n bemiddeling kan door de rechtbank worden erkend en dus wel bindend worden.  

Kom je er zelfs met een bemiddelaar niet uit, dan rest er alleen nog de mogelijkheid om een officiële klacht neer te leggen bij je gemeente. Het kwaad is dan echter al vaak geschied. In veel gevallen is de volgende, onvermijdelijke stap de rechtbank.

Via het vredegerecht kan het alsnog tot een verzoening komen. Gebeurt dat niet, dan volgt een proces voor de vrederechter of in laatste instantie voor de burgerlijke rechtbank, met alle kosten van dien. Maar hopelijk hoeft zover nooit te komen.

Vind je bouwgrond of woning op Immoweb

Ben je nog op zoek naar een geschikte bouwgrond of woning? Neem meteen een kijkje in onze uitgebreide database.

Vind je bouwgrond

Meer artikelen