ouder koppel op de grond in te renoveren woning
Leestijd: 3 min

Renovatiekosten per m2: de praktijk anno 2024

Wat de meest effectieve en duurzame energetische ingrepen aan je woning zijn volgens energieauditor ImmoPass, kon je lezen in onze vorige renovatieblog. In dit artikel duiken we dieper in de renovatiekosten per m2 die bij dergelijke verbouwingswerken komen kijken. Van structurele ingrepen tot hernieuwbare technieken: wanneer krijg je prijs-kwaliteitgewijs het meest waar voor je geld?

Het onderzoek: 32 woningen met povere energiescore

ImmoPass licht woningen door op basis van een gedetailleerde energieaudit. Een dergelijke audit geeft de bewoners de kans om de energetische renovatie van hun huis op een doordachte manier en volgens hun beschikbare budget aan te pakken.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat ImmoPass vandaag over een schat van interessante informatie beschikt. Zij zien namelijk dagelijks met welke tekortkomingen te renoveren woningen vandaag kampen, wat de grootste opportuniteiten zijn om hun EPC-scores zo snel mogelijk te verbeteren, maar ook welke kosten hiermee samenhangen.

Zo verzamelden ze data van 32 bestaande woningen waarop ze een energieaudit uitvoerden. De grootte van deze woningen (bruto bewoonbare oppervlakte) varieerde telkens tussen de 200 en 250 m2.

De gemiddelde energiescore bedroeg G. Dat is het laagst mogelijke energielabel in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (in Vlaanderen is F het laagste niveau). Met andere woorden: woningen waar dringend werk aan de winkel was.

ImmoPass splitste de resultaten uit het onderzoek op in twee categorieën. Enerzijds is er de gemiddelde totale kost per renovatieonderdeel over alle 32 woningen heen. Anderzijds bekeken ze ook de gemiddelde renovatiekosten per m2.

Zonnepanelen scoren qua prijs-kwaliteit

Zonnepanelen installeren, betekent een mooie winst boeken op het vlak van energetisch renoveren. Ook dat kon je al lezen in de vorige blog rond het ImmoPass-onderzoek. Kijken we naar het financiële, naar de gemiddelde renovatiekosten die de 32 energieaudits opperden, dan blijken zonnepanelen opnieuw een sterk te overwegen investering.

Tegenover de aanzienlijke energiewinst staat namelijk een van de laagste budgetten. Zo zouden de bewoners gemiddeld 7.775 euro neer moeten tellen voor hun zonnepanelen, oftewel 37 euro per m2.

Enkel vloerisolatie (6.842 euro of 28 euro per m2) en een warmtepompboiler (5.433 euro of 23 euro per m2) hebben een lager prijskaartje. In ruil is de energiewinst wel beperkter dan bij zonnepanelen.

Wie in een warmtepomp – die andere populaire hernieuwbare energietechniek – wenste te investeren, zag hier een renovatiekost tegenover staan van 122 euro per m2. Omgerekend goed voor 23.958 euro. Voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, tot slot, kwam de rekensom uit op 12.522 euro of 61 euro per m2.

man installeert zonnepanelen op hellend dak
Kijken we naar de gemiddelde renovatiekosten die de 32 energieaudits door ImmoPass opperden, dan blijken zonnepanelen een sterk te overwegen investering.

Duurzaam renoveren is ook wel wat duurder

Technieken zijn onderhevig aan slijtage en hebben hierdoor meestal een kortere levensduur dan wanneer je zou investeren in een energiezuinige gebouwschil. Bovendien moet je – zeker in het geval van dak- of gevelrenovatie – best een grote oppervlakte aanpakken.

Dat vertaalt zich logischerwijs in wat hogere renovatiekosten. Daartegenover staat wel vaak een enorme sprong in energiewinst, zeker in het geval van dak- en muurisolatie. Bovendien zijn dit oplossingen die moeiteloos vele decennia overleven zonder aan duurzaamheid of aan energie-efficiënte in te boeten.

Nemen we een kijkje naar de auditresultaten van ImmoPass, dan komen we op de volgende top 3 uit:

  • Dakisolatie: 35.417 euro of 162 euro per m2
  • Energiezuinige ramen: 33.699 euro of 155 euro per m2
  • Muurisolatie: 23.233 euro of 112 euro per m2

Staar je nooit blind op de prijskaartjes

Een warmtepomp kan een sterke aanwinst zijn met het oog op een energiezuinige woning, maar in bepaalde gevallen zelfs een complete miskoop. Zo zal een warmtepomp in combinatie met een condenserende gasketel en klassieke radiatoren een pak minder rendement opleveren dan wanneer je dit systeem zou combineren met zonnepanelen en vloerverwarming.

En zo zijn er nog tal van voorbeelden. Om tot een optimale oplossing op lange termijn te komen, denk je dus best op voorhand al grondig na over je renovatieaanpak:

  • Welke toepassing kan niet zonder de ander?
  • Welke investering doe je eerst, zonder dat je je achteraf financieel in de voet schiet?
  • Loont het al de moeite om een kleinere investering te doen? En zo ja, welke?

Allemaal pertinente vragen waar je zelf mogelijk geen bevredigend antwoord op vindt. In dat geval is een energieaudit een te overwegen optie. Na een grondige, objectieve screening van je woning laat je een gedetailleerde renovatieplanning opmaken, inclusief het te verwachten prijskaartje. Ook ontvang je een precieze inschatting van je toekomstige energieverbruik en wat dit je jaarlijks opbrengt op je eindfactuur.

man brengt isolerende gevelelementen aan
Technieken zijn onderhevig aan slijtage en hebben hierdoor meestal een kortere levensduur dan wanneer je zou investeren in een energiezuinige gebouwschil.

Leer elk energieverslindend hoekje van je woning kennen dankzij ImmoPass

Besef je na het lezen van dit artikel dat de renovatiekost per m2 veel, maar niet alles zegt? En dat je misschien slechts een fractie van de nodige kennis van het energieplaatje van je woning bezit om de juiste renovatieknopen door te hakken? Neem dan zeker een kijkje naar het aanbod van ImmoPass en ontdek onder meer wat zo’n energieaudit kost en wat je hiervoor in ruil krijgt. Succes!

Ontdek de energieaudits van ImmoPass

Gepubliceerd op 13 augustus 2024

Meer artikelen