Leestijd: 4 min

Tuinafsluiting kiezen: wat kan én wat mag er?

In je eigen huis en tuin wil je je veilig en op je gemak voelen. De juiste tuinafsluiting kiezen doe je dus niet van de ene dag op de andere. Mag het iets meer zijn dan een gemetselde muur? Wij sommen de verschillende mogelijkheden voor je op en vertellen je wat wel en wat niet mag volgens de huidige regelgeving in jouw regio.

Van levende hagen tot steenkorven

Budget speelt uiteraard een belangrijke rol in jouw keuze. De prijzen per lopende meter – exclusief plaatsing – gaan van 5 euro voor haagplantjes tot 150 euro en meer voor steenkorven (zie verder).

Veel hangt natuurlijk ook af van hoe dringend je nieuwe tuinafsluiting is en waar deze precies voor zal dienen. Met huisdieren of kleine kinderen in huis is een piepjonge haag waarschijnlijk niet de meest geschikte oplossing. Zoek je naar een omheining die vanaf dag 1 de nodige veiligheid en/of privacy garandeert, dan kom je al sneller uit bij niet-levende omheiningen. Een overzicht van de meest voorkomende types van tuinafsluitingen.

Met een groene tuinafsluiting doe je ook de natuur een groot plezier, inclusief de vele nuttige beestjes die graag in jouw tuin komen vertoeven.

1. Groene tuinafsluitingen

Het voordeel van een haag of een rij bomen als afsluiting is de beperkte aankoopprijs. Tenminste, als je geduld hebt om jonge plantjes of boompjes te laten groeien. Hoe hoger en hoe breder – en dus ook hoe volwassener – je gaat, hoe hoger de prijs oploopt. Is budget geen probleem? Dan kan je ook een volledig volgroeide haag of bomenrij laten plaatsen.

Bovendien doe je met een groene tuinafsluiting de natuur een groot plezier, inclusief de vele nuttige beestjes die graag in jouw tuin komen vertoeven. Verdiep je wel goed in de verschillende types van hagen en boompjes:

  • Zijn ze bladhoudend of bladverliezend in de winter?
  • Verkleuren en/of verdorren de bladeren naargelang de seizoenen?
  • In het geval van bomen: hoe hoog kunnen ze worden?
  • Kosten ze veel onderhoud doorheen het jaar?

Een natuurlijk alternatief op een haag of een rij boompjes zijn kastanjepaaltjes. Dit zijn houten paaltjes die aan elkaar bevestigd zijn door middel van gewikkelde ijzerdraad. Deze worden vaak gebruikt als omheining voor schapen of kippen, maar zijn vandaag ook populair als tuinafsluiting, mede dankzij hun landelijke uitstraling.

Een natuurlijk alternatief op een haag of een rij boompjes zijn kastanjepaaltjes.

2. Houten tuinschermen

We blijven nog even in het natuurlijke segment. Houten tuinschermen schenken je tuin tegelijkertijd de nodige privacy en een klassevolle uitstraling. De prijs die eraan kleeft, hangt voornamelijk af van het gekozen hout en de afwerkingsgraad.

Hou ook rekening met het feit dat hout regelmatig onderhoud nodig heeft om de kleur en het materiaal te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Het beste van beide werelden voor fans van de natuurlijke haag en het houten tuinscherm:  gevlochten hagen. Deze bestaan uit dikke gevlochten takken. Let wel: deze laten nog een beetje inkijk toe.

Houten tuinschermen schenken je tuin tegelijkertijd de nodige privacy en een klassevolle uitstraling.

3. Kunststofschermen

Een variant op de houten schermen, die bovendien ook enorm veelzijdig is qua look. Zo zijn kunststofschermen beschikbaar in de meest uiteenlopende kleuren en afwerkingen. Bovendien worden deze oplossingen er almaar beter in om andere materialen na te bootsen. Een kunststofscherm in een authentieke houtlook? Geen enkel probleem.
De prijzen lopen – net zoals bij de houten tuinschermen – op naarmate de kwaliteit en de afwerkingsgraad van de gebruikte kunststof.

Kunststof omheiningen worden er almaar beter in om andere materialen na te bootsen.

4. Draad(paneel)afsluitingen

Ben je op zoek naar een stevige, betaalbare en onderhoudsarme omheining? Met een draadafsluiting vink je alles hokjes af. Ze worden in funderingen geplaatst en in de meeste gevallen ook onderaan voorzien van betonnen platen. Zo kan er niets of niemand onder je afsluiting door. De draad zelf bestaat uit flexibel gaas.

Een variant op de klassieke draadafsluitingen zijn draadpanelen. Deze omheiningen bestaan uit niet-vervormbare metalen rasters en bieden hierdoor extra stevigheid en veiligheid. Logischerwijs komen deze panelen dus ook aan een hoger prijskaartje.

Beide types afsluitingen kan je op verschillende manieren afwerken om inkijk te voorkomen. Dit kan aan de hand van kunststofmatten, groenmatten, heidematten, semi-doorzichtige schermen, noem maar op. Kies je liever voor de natuurlijke oplossing? Laat dan een mooie klimplant door je omheining groeien.

Ben je op zoek naar een stevige, betaalbare en onderhoudsarme omheining? Met een draadafsluiting vink je alles hokjes af.

5. Steenkorven

Vul een metalen korf met de gewenste stenen en bouw je omheining legogewijs op. Steen- of schanskorven zijn onverzettelijk en vrij van onderhoud, maar komen aan een veel hoger prijskaartje dan dezelfde grootte van omheining in de bovenstaande materialen. Daarom dat vele mensen schanskorven beperkt inzetten als sierelement en niet als volledige omheining.

Steen- of schanskorven zijn onderhoudsarm en onverzettelijk, maar komen wel aan een stevig prijskaartje in vergelijking met andere types van omheiningen.

Niet zomaar carte blanche

Nu je een beter zicht hebt op het aanbod: mag je zomaar eender welk type van tuinafsluiting laten aanrukken?

  • Heb je een vergunning nodig?
  • Hoe hoog mag je omheining komen?
  • Wat is de verplichte minimumafstand ten opzichte van de perceelsgrens?

Belangrijk om te weten, is dat ieder gewest zijn eigen regels en uitzonderingen hierop hanteert. Check de huidige regelgevingen voor:

Maar daar stopt het niet: ook per gemeente en zelfs per wijk kunnen er afwijkende regels gelden. Vraag daarom altijd advies bij de stedenbouwkundige diensten van jouw gemeente.

Toch bestaan er een aantal algemene regels die over de verschillende gewesten grotendeels gelijklopen:

  • Afsluitingen tot 2 meter in je zij- en achtertuin mag je in principe plaatsen zonder vergunning. Voor de voortuin gelden er mogelijk afwijkende regels per gewest en/of gemeente.
  • Een afsluiting pal op de perceelsgrens mag enkel na akkoord met je buren. Opportuniteit: is er nog geen omheining tussen beide percelen aanwezig, dan kunnen jullie de kosten delen.
  • Zonder akkoord dien je hagen minsten 0,5 meter van de perceelsgrens in te planten om een eenvoudig onderhoud te garanderen. Idem voor draadafsluitingen met klimplanten.
  • Hoogstammige bomen moeten minstens op 2 meter van de perceelsgrens staan. Voor laagstammige bomen is 0,5 meter voldoende.
  • Komen er gemetselde muurconstructies bij kijken, dan stijgt de kans op een stedenbouwkundige vergunning.

Vind jouw huis met droomtuin op Immoweb!

In het ideale scenario bots je natuurlijk meteen op een betaalbare woning met een afgewerkte tuin – inclusief een tuinafsluiting naar jouw smaak. Op Immoweb helpen we je graag mee in je zoektocht. En als er nog wat werk is aan de tuin, dan heb je nu tenminste al flink wat inspiratie op zak 😉 Neem een kijkje in onze enorme database van koopwoningen en vind jouw ideale woning!

Vind jouw woning met tuin op Immoweb

Meer artikelen