Gesponsord

Ga je renoveren of slopen? Vaak een moeilijke keuze.

Een aanzienlijk deel van het Vlaamse woningpark scoort ondermaats inzake energieprestaties en energieverbruik. Slopen en heropbouw is geschikt voor huizen waar een grondige renovatie voor energie en comfort zeer duur is. Naast het slopen en heropbouwen zijn de renovaties aan woningen veruit de grootste stap in de verduurzaming van de bestaande woningen. De ambitie is dat iedere woning in Vlaanderen een energielabel A behaalt tegen 2050. Een gemiddelde woning in Vlaanderen heeft een energielabel D. Zowel sloop als grondige renovaties van woningen, worden aangemoedigd.

Nu is het ideale moment om te renoveren, of beter reNUveren. De Vlaamse overheid maakt NU extra budget vrij. Wie vanaf dit jaar eigenaar wordt van een woning kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Daarbovenop kan iedereen een EPC-labelpremie tot 5.000 euro aanvragen na een energiezuinige renovatie.  

EPC-labelpremie voor iedereen

De renovatie van woningen wordt vanaf 2021 extra gestimuleerd via de nieuwe EPC-labelpremie. Wie een woning met E of F label binnen 5 jaar renoveert tot label A, B of C kan hiervoor een premie krijgen van respectievelijk 5000, 3750 of 2500 euro. Voor appartementen bedraagt de EPC-labelpremie voor wie van een label D, E of F naar label A of B gaat respectievelijk 3750 en 2500 euro.

Renteloos renovatiekrediet voor nieuwe eigenaars  

Vanaf 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Wie in Vlaanderen vanaf 2021 een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij een bank. Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan een gelijkaardige renteloze lening aanvragen bij het Energiehuis in zijn regio. We spreken dan over de energielening+. 

Met het afsluiten van het renteloze renovatiekrediet of de energielening+ engageert de nieuwe eigenaar zich om de eengezinswoning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar. Om te bewijzen dat de woning een slechte energieprestatie heeft bij aankoop, moet je dit aantonen met een recent Energieprestatiecertificaat of EPC. Voor appartementen geldt een te realiseren verbetering van label D, E of F naar label A of B.  

Bij aankoop van een woning kan maximaal 60.000 euro renteloos worden ontleend voor wie tot label A zal renoveren. Bij renovatie tot label B of C kan respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro renteloos worden ontleend. Bij aankoop van een appartement kan maximaal 45.000 euro renteloos worden ontleend voor renovatie tot label A en 30.000 euro voor renovatie tot label B.  

ReNUveer 

Deze ongeziene financiële boost stimuleert een renovatiegolf in Vlaanderen. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector en het klimaat. Deze premies maken het verschil om je renovatie meer betaalbaar te maken. 

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Indien renovatie geen optie meer is, biedt de Vlaamse overheid de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aan van 10.000 euro. Enkel wie niet in aanmerking komt voor de 6% btw bij sloop- en heropbouw, kan van deze premie genieten. Alle info vindt u hier.

Van plan om een woning te kopen?

Vergeet niet om een renteloos renovatiekrediet aan te vragen!

Bespaar op mijn energiefactuur

Meer artikelen